×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
אסור להונות בדברים ולגנוב דעת הבריות ולרמות במקח וממכר, ובו כ׳ סעיפים
(א) כְּשֵׁם שֶׁאוֹנָאָה בְּמִקָּח וּמִמְכָּר, כָּךְ אוֹנָאָה בִּדְבָרִים. וּגְדוֹלָה אוֹנָאַת דְּבָרִים מֵאוֹנָאַת מָמוֹן, שֶׁזֶּה נִתַּן לְהִשָּׁבוֹן וְזֶה לֹא נִתַּן לְהִשָּׁבוֹן, זֶה בְּגוּפוֹ וְזֶה בְּמָמוֹנוֹ; וְהַצּוֹעֵק עַל אוֹנָאַת דְּבָרִים נַעֲנֶה מִיָּד. {הַגָּה: וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּאֵין מְצַוִּין עַל אוֹנָאַת דְּבָרִים אֶלָּא לְיִרְאֵי הַשֵּׁם (נִמּוּקֵי יוֹסֵף פֶּרֶק הַזָּהָב). וּמִי שֶׁמְּאַנֶּה אֶת עַצְמוֹ מֻתָּר לְהוֹנֵהוּ (שָׁם בְּשֵׁם הַמִּדְרָשׁ).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם מכירה י״ד:י״ב, רמב״ם מכירה י״ד:י״ג, רמב״ם מכירה י״ד:י״ח
(א) {א} כשם שיש אונאה במקח כך יש אונאה בדברים משנה בפרק הזהב (נח שם:):
ומה שאמר וגדולה אונאת דברים מאונאת ממון וכו׳ בפ׳ הנזכר:
ומה שאמר והצועק על אונאת דברים נענה מיד שם (דף נט.) אמר רב חסדא כל השערים ננעלין חוץ משערי אונאה:
(א) האם לוקים על אונאת דברים. עי׳ במה שכתב בזה הב״י בסוף סי׳ א, ובמה שכתבתי שם.
האם מותר לאונות בדברים למי שאינו ירא שמים. הב״ח והדרכ״מ בריש הסימן, והרמ״א בסעיף א, הביאו מהמרדכי והנמוק״י דמותר, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בלא תעשה קעא, וכ״כ היראים בסי׳ קפ, דאין אסור אלא ליראי ה׳ אבל מי שעובר במזיד אפי׳ על עבירה אחת ולא עשה תשובה מותר לאונותו בדברים. והביא סמ״ג שם דמותר לבזותו ולקרותו עבריינא.
האם אסור ליתן עיניו על המקח כשאין לו דמים. בב״מ נח:, אמרינן דרבי יהודה אוסר, והרמב״ם והטוש״ע לא הביאו דבר זה, אבל החינוך במצוה שלח, הביא דבר זה להלכה.
ראוי להזהר שאפילו ברמז לא יהא נשמע חירוף לבני אדם כי התורה הקפידה הרבה באונאת דברים. כ״כ החינוך במצוה שלח.
אפילו בקטנים ראוי להזהר שלא להכאיבם בדברים יותר מדי זולתי במה שצריך להם הרבה כדי שיקחו מוסר. כ״כ החינוך במצוה שלח.
אם ציער אדם את חבירו וחירפו מותר לו מעיקר הדין להשיבו אבל ראוי לחכם שיענה דרך נעימות כי כעס בלב כסילים ינוח ומי שהוא חסיד הרבה ולא משיב כלל עליו נאמר ואהביו כצאת השמש בגבורתו. כ״כ החינוך במצוה שלח, ובמה שכתב דמותר מעיקר הדין להשיב, עי׳ במה שכתבתי בזה באו״ח סי׳ קנו, בדינים שנתבארו במג״א, גבי נקימה ונטירה.
ילך עם הגר לפנים משורת הדין ולא יעמיד עצמו על דין תורה. כ״כ סמ״ג בלא תעשה קעג.
האם גניבת דעת הוי איסור דאורייתא. הטוש״ע בסעיף ו, הביאו את דין גניבת דעת, ויש להעיר דהיראים בסי׳ קכד אות א, כתב דהוי בכלל לא תגנובו והוי איסור דאורייתא.
מותר לערב בדבר הנטעם, מה הפירוש. הב״י בסעיף יא אות יב, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בלא תעשה קע, פירש כהרמב״ם דהיינו דבר שניכר על ידי טעמו שעירבוהו.
הערה על הפיסוק בטור. בסעיף טו, הנקודה צריכה להיות בין תיבות ביין אפילו, ולא בין תיבות יין אין.
כשמערה שמן מכלי אל כלי האם יכול לערות עם שמריו. הב״י באות יט-כ בד״ה ומה שכתב רבינו בשם, הביא דלפי נוסחת הרמב״ם שהביא הטור נראה דמותר, אבל לפי הנוסחא דלפנינו ברמב״ם נראה דאסור, ויש להעיר דסמ״ג בלא תעשה קע, כתב להלכה כלשון הרמב״ם לפי הנוסחא שהביא הב״י.
(א) כתב נ״י פרק הזהב רצ״ו ע״ב למדנו שלא הזהירה תורה על אונאת דברים אלא ירא השם ואמרינן במדרש אם הונה את עצמו מותר אתה להוניהו שזה אינו קרוי עמיתך כו׳ כתב המרדכי פרק הזהב ע״א על מי שהיה עליו עדים שאינה את חבירו בדברים שראבי״ה צווה להלקות אותו שהרי עבר על לאו גמור עכ״ל ונראה דלאו מלקות ממש קאמר דהא לאו שאין בו ממש אין לוקין עליו אלא מלקות דרבנן דהיינו מכת מרדות קאמר וכ״כ הסמ״ג ריש מצות ל״ת דאין לוקין מוציא ש״ר אע״ג דעון גדול הוא וכן כתבו התוס׳ ורש״י פרק נערה שנתפתתה (מח:) מיהו במוציא ש״ר על בתולת בת ישראל שלא מצא לה בתולים פליגי שם אי לוקין אי לא וע״ש:
(א) שזה ניתן להשבון כו׳ ועוד אמרו בגמרא טעם אחר שזה נאמר בו ויראת מאלהיך וזה לא נאמר בו ע״ש ורבינו לא כתבו משום דכאן לא בא אלא לומר כשם שיש אונאה במקח כך יש אונאה בדברים ושל״ת דוקא בממון משום שחסר ממונו הוא אלא [קמ״ל] דקפיד המתאנה ואדרבה גדול הקפד הנתאנה בדברים מבממון שבממון אינו קפיד כ״כ כיון דיכול להשיבו כשיתבענו וגם קפיד יותר אבושת גופו וק״ל:
נענה מיד שם דף נ״ט דכתיב והנה ה׳ נצב על חומת אנך ובידו אנך ל׳ אונאה ומדכתיב בידו משמע שהיא תמיד אצלו לענוש מיד:
(א) {א} כשם שיש אונאה במקח וכו׳ משנה בפ׳ הזהב ולפי דאונאה במקח כתוב בפירוש וכי תמכרו ממכר לעמיתך וגו׳ אל תונו איש את אחיו אבל אונאת דברים דרשי׳ לה מדכתיב קרא יתירא ולא תונו איש את עמיתו ויראת מאלהיך והוה אמינא דלא חמירא כל כך לכך שנינו כשם שאונאה במקח וכו׳ ובמרדכי הארוך הביא הא דדרש רב הונא בריה דרב אידי מ״ד לא תונו איש את עמיתו עם שאתך בתורה ובמצות אל תוניהו דמדכתיב האי קרא באונאת דברים אלמא דלענין אונאת ממון אע״ג שאין מקיים המצות אסור להנותו דאל תונו איש את אתיו כתיב ולא כתיב את אחיך כך א״ל מורי הכהן ואני אומר א״כ מצינו אונאת ממון חמור מאונאת דברים ואנן הא קאמרינן גדול אונאת דברים מאונאת ממון וכו׳ ואפשר דלא ממעט הכא כי אם אונאת עובד כוכבים מתרווייהו אבל ישראל לא אפילו אין עושה מעשה עמך ומיהו מדקתני לעיל אם היה בעל תשובה לא יאמר לו וכו׳ משמע דאם אינו בעל תשובה אין בו משום אונאת דברים ספר החכמה עכ״ל ובפרק מי שמת אהא דתנן (בדף קנ״ו) בני רוכל תקברם אמם דלפי שהיו רשעים שהיו מקיימין קוצי׳ בכרם לא היו חוששין לקיים צוואת אמם הקשה לשם בשם הר״א מרעגננשפורג היכא מצינו שבשביל שעובר על ד״ת שמותר לגזול ממונו ותירץ דאה״נ היכא דאין בידינו לכופו בע״א לקיים ד״ת דהשתא גופו היו מכין לקיים מצות ממונו לא כ״ש עכ״ל לפי זה הך דרשא דרב חנינא לענין אונאת דברים איתאמרה דמותר להנותו אם אינו מקיים ד״ת ומכ״ש אונאת ממון דמותר ולענין מעשה צ״ע:
רמב״ם מכירה י״ד:י״ב, רמב״ם מכירה י״ד:י״ג, רמב״ם מכירה י״ד:י״ח
(א) א) ל׳ הטור משנה בפ״ד דב״מ דף ע״ח ע״ב וכ״כ הרמב״ם בפי״ד די״ב
(ב) ב) מימרא דר׳ שמואל בר נחמני שם
(ג) ג) מימרא דרב חסדא שם דף נ״ט ע״א
(ד) ד) ממימרא דרב חנינא בר אידי לא תונו איש את עמיתו עם שאתך בתורה ומצות אל תוניהו שם בגמ׳ וכ״כ הב״ח בשם המרדכי מדקתני אם היה בעל תשו׳ לא יאמר לו׳ וכו׳ (משנה שם ד׳ נה ע״ב) משמע דאם אינו בעל תשו׳ אין בו משום אונאת דברים מספר החכמה עכ״ל
(ה) ה) ע״ש ששם כ׳ אם הונ׳ עצמך ונלע״ד פשוט שפירושו דאם הונה אותך גם אתה מותר להוניהו
(א) כך אונאה בדברים – דילפינן לה מדכתיב לא תונו איש את עמיתו ויראת מאלקיך. דאי לאונאות ממון כבר כתיב וכי תמכרו ממכר לעמיתך או קנה לא תונו כו׳ וכתיב ביה ויראת מאלקיך לפי שהן דברים הנמסרים ללב אם כונתו להונות:
(ב) נענה מיד – ילפינן לה בגמ׳ מדכתיב הנה ה׳ נצב על חומת אנך ובידו אנך ואנך הוא לשון אונאה ומדכתיב נצב על אנך משמע שמוכן לשמוע ומדכתיב ובידו אנך משמע שאינו ניתן להמתין ולישא עונה אלא כביכול תפס העבירה דאונאה בידו לענוש עליה מיד ומזה אמרו כל השערים ננעלו חוץ משערי אונאה:
(ג) אלא ליראי השם – דדרשו מדכתיב לא תונו עמיתך עם שאתך בתורה ובמצות:
(ד) ומי שמאנה את עצמו מותר להונהו – בנ״י בס״פ הזהב כתב דכן איתא במדרש וסיים בו דזה אינו קרוי עמיתך עכ״ל ושמעתי מפרשין דר״ל אם א׳ מאנה אותך ג״כ אתה מותר להונהו ועצמו דכתב ר״ל עצמו של זה שמתיר לו המדרש לחזור להונהו ואינו נ״ל דל׳ עצמו אינו משמע כן דהל״ל מי שמאנה אותך ועוד מאי אריא עצמו ואותו אפי׳ מאנה לאחרים ג״כ אתה מותר להונו אלא נ״ל דר״ל שמזלזל בכבוד עצמו ונפשו על כזה לא הזהירה התורה וגם אחרים מותרים להונהו ולזלזל בכבודו ולכאורה נראה דהטעם הוא משום דאיש כזה אינו ירא שמים וכן משמע קצת בנ״י דכ׳ שם לפני זה ג״כ הדין דמי שאינו ירא שמים אינו מוזהר עליו אבל לא נ״ל דא״כ לא הוה ליה לכתוב סתם שאינו קרוי עמיתך אלא הל״ל שאינו בתורה ובמצות אלא נראה דכוונת המדרש הוא כפשוטו כיון דאין דרך בני אדם להונות אדם את עצמו מ״ה אינו נקרא עמיתך שאינו מכלל בני הישוב והדרך ארץ ומה״נ סתם כאן מור״ם ובע״ש ערבב הדברים וכ׳ ז״ל י״א דאין מוזהרין אלא על מי שהוא ירא אלקים שנאמר לא תונו איש את עמיתו ופי׳ עמיתו עם שאתך בתורה ובמצות אבל אם אינו ירא אלקים הרי הוא מאנה את עצמו ומותר להוניהו ג״כ עכ״ל נראה דפי׳ ג״כ למור״ם כן דחדא קאמר וז״א ולפי דברי ע״ש תלה תניא בדלא תניא:
(א) עצמו – נראה לי דר״ל שמזלזל בכבוד עצמו ונפשו על כזה לא הזהירה התורה וגם אחרים מותרים להונהו ולזלזל בכבודו דלא נקרא עמיתך שאינו בכלל בני הישוב ודרך ארץ. סמ״ע:
(א) (ליקוט) וי״א כו׳ – עבה״ג ועוד כ׳ שם וכמ״ש בספ״ג דמגילה האי מאן דסני כו׳ ובפ״ג דשבת מאן דעבר אדרבנן כו׳. בג״ש ע״ש בנ״י שפי׳ כמה פירושים שם (ע״כ):
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ב) צָרִיךְ לִזָּהֵר בְּיוֹתֵר בְּאוֹנָאַת הַגֵּר, בֵּין בְּגוּפוֹ בֵין בְּמָמוֹנוֹ, לְפִי שֶׁהֻזְהַר עָלָיו בְּכַמָּה מְקוֹמוֹת.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהעודהכל
רמב״ם מכירה י״ד:ט״ו-ט״ז
(ב) {ב} {ג} ומה שאמר ויותר צריך ליזהר באונאת הגר וכו׳ וכן מ״ש וגם צריך ליזהר באונאת אשתו לפי שדמעתה מצויה וכו׳:
וכן מה שאמר וכיצד הוא אונאת דברים וכו׳ עד זכר נא מי הוא נקי אבד הכל שם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) וגם צריך ליוהר באונאת אשתו כו׳ פי׳ צריך ליוהר מה״ט באונאתה יותר מבשאר אונאות ואיותר דכתב לפני זה באונאת הגר קאי:
ועונש אונאתה קרובה כו׳ וסימנך ואל דמעתי אל תחרש שאינו לשון תפילה אלא הזכרת מדת הקב״ה שדרכו שאיננו מחריש ואיננו מתעלם מדמעה וק״ל:
(ב) {ב} וגדולה אונאת דברים וכו׳ עד מי הוא נקי אבד. הכל שם ברייתא ומימרא דאמוראי:
רמב״ם מכירה י״ד:ט״ו-ט״ז
(ו) ו) שם במשנה וברייתא דף נט ע״ב
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולההכל
 
(ג) צָרִיךְ לִזָּהֵר בְּיוֹתֵר בְּאוֹנָאַת אִשְׁתּוֹ, לְפִי שֶׁדִּמְעָתָהּ מְצוּיָה.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבעודהכל
רמב״ם אישות ט״ו:י״ט
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם אישות ט״ו:י״ט
(ז) ז) מימרא דרב שם ע״א
(ה) לפי שדמעתה מצויה – גמ׳ פרק הזהב (דף נ״ט) ור״ל לפי שהאשה רכה בטבע ועל צער מעט היא בוכה והש״י מקפיד על הדמעות ומייתי שם עלה בגמ׳ מימרא דאמר אעפ״י ששערי תפלה ננעלו שערי דמעות לא ננעלו שנאמר (בתהילים ל״ט) שמעה תפלתי ה׳ ושועתי האזינה אל דמעתי אל תחרש ופירש״י אע״פ דרישא דקרא לשון בקשה הוא מ״מ אל תחרש ל׳ עתיד הוא וה״ק בזאת אני בוטח שאין מדרכך לשתוק ולחרש על הדמעות דאל תחרש ואל תעשה ואל תתן כולן משמשין ל׳ בקשה ולשון עתיד כמו אל תתן למוט הרי ל׳ בקשה ואל תתן לי מאומה הוא לשון עתיד ע״ש. ובע״ש כתוב ז״ל שדמעתה מצויה ואונאתה קרובה לבוא שנאמר ואל דמעתה אל תחרש ונראה דט״ס הוא וצ״ל ודמעתי:
(ב) מצויה – ש״ס פרק הזהב ור״ל לפי שאשה רכה בטבע ועל צער מעט היא בוכה והש״י מקפיד על הדמעות ומייתי שם הא דאמרו אע״פ ששערי תפלה ננעלו שערי דמעות לא ננעלו שנאמר שמעה תפלתי וגו׳ ואל דמעתי אל תחרש ופרש״י אע״ג דרישא דקרא ל׳ בקשה הוא מ״מ אל תחרש ל׳ עתיד הוא וה״ק בזאת אני בוטח שאין מדרכך לשתוק ולחרוש על הדמעות כו׳ ע״ש. שם:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבהכל
 
(ד) כֵּיצַד הוּא אוֹנָאַת דְּבָרִים, לֹא יֹאמַר: בְּכַמָּה אַתָּה רוֹצֶה לִתֵּן חֵפֶץ זֶה, וְהוּא אֵינוֹ רוֹצֶה לִקְנוֹתוֹ. הָיוּ חַמָּרִים מְבַקְשִׁים לִקְנוֹת תְּבוּאָה, לֹא יֹאמַר לָהֶם: לְכוּ אֵצֶל פְּלוֹנִי, וְהוּא יוֹדֵעַ שֶׁאֵין לוֹ לִמְכֹּר. אִם הָיָה חֲבֵרוֹ בַּעַל תְּשׁוּבָה, לֹא יֹאמַר לוֹ: זְכֹר מַעֲשֶׂיךָ הָרִאשׁוֹנִים. אִם הָיָה בֶּן גֵּרִים, לֹא יֹאמַר לוֹ: זְכֹר מַעֲשֵׂי אֲבוֹתֶיךָ. אִם הָיוּ יִסוּרִין בָּאִים עָלָיו, לֹא יֹאמַר לוֹ כְּדֶרֶךְ שֶׁאָמְרוּ חֲבֵרָיו לְאִיּוֹב: ״הֲלֹא יִרְאָתְךָ כִּסְלָתֶךָ, זְכָר נָא מִי הוּא נָקִי אָבָד״ (איוב ד, ו). אִם נִשְׁאֲלָה שְׁאֵלָה עַל דְּבַר חָכְמָה, לֹא יֹאמַר לְמִי שֶׁאֵינוֹ יוֹדֵעַ אוֹתָהּ חָכְמָה: מַה תָּשִׁיב בְּדָבָר זֶה. וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בִדְבָרִים אֵלּוּ.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבעודהכל
רמב״ם מכירה י״ד:י״ג
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) חברי איוב לאיוב ומה שהן אמרו לאיוב כן זה היה מפני שהוא היה מצדיק את עצמו וחשב שמידותיו של הקב״ה הם עול ח״ו:
(ג) {ג} היו חמרים מבקשים לקנות תבואה וכו׳. אפשר לפרש שנתכוין לבייש לבעה״ב ששלחם אצלו לומר שהוא מוכר תבואה והוא לא מכר מעולם וכן נראה מדברי רש״י בהזהב א״נ נתכוין לבייש לחמרים שישאלו תבואה מאותו בעה״ב והלה א״ל וכי מוכר תבואה אני שבאתם אלי לשאול ונמצאו מתביישים כ״כ בכסף משנה:
רמב״ם מכירה י״ד:י״ג
(ח) ח) שם במשנה
(ט) ט) ברייתא שם
(י) י) שם במשנה ושם בברייתא
(יא) כ) שם בבריית׳
(יב) ל) כ״כ הרמב״ם בפי״ד דין ד׳ וכ׳ ה״ה זה אינו מבואר אבל יש ללמוד דבר מדבר ופשוט הוא
(ו) כדרך שאמרו חביריו לאיוב כו׳ – והם שאמרו לו כן מפני שהיה איוב מטיח דברים כלפי השגחת הש״י ומדותיו:
(ג) לאיוב – והם שאמרו לו כן מפני שהיה מטיח דברים כלפי השגחת הש״י ומדותיו. שם:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבהכל
 
(ה) יִזָּהֵר שֶׁלֹּא לְכַנּוֹת שֵׁם רָע לַחֲבֵרוֹ; אַף עַל פִּי שֶׁהוּא רָגִיל בְּאוֹתוֹ כִנּוּי, אִם כַּוָּנָתוֹ לְבַיְּשׁוֹ, אָסוּר.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהעודהכל
רמב״ם דעות ו׳:ח׳, רמב״ם תשובה ג׳:י״ד
(ד) {ד} ומה שאמר ויזהר אדם מלכנות שם רע לחבירו וכו׳ שם א״ר חנינא כל היורדים לגיהנם עולין חוץ מג׳ שיורדים ואינם עולים ואלו הן הבא על אשת איש והמלבין פני חבירו ברבים והמכנה שם רע לחבירו מכנה היינו מלבין אף ע״ג דדש ביה בשמיה ופרש״י דדש ביה. כבר הורגל בכך שמכנה אותו כן ואין פניו מתלבנות מ״מ זה להכלימו מתכוין:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) נראה דמוציא ש״ר על חבירו הוא בכלל לא תונו אמנם הסמ״ג כתב במצות לא תלך רכיל שהוא בכלל רכילות ובכתובות פרק נערה שנתפתתה (מו:) פליגי בה תנאים ר״א אומר אזהרת מוציא ש״ר הוא בכלל לא תלך רכיל רבי נתן אומר אזהרתו מונשמרת מכל דבר רע:
(ד) אפילו שהוא רגיל פי׳ כשאינו רגיל פשיטא דאסור משום דמלבין פני חבירו דכיון דאינו רגיל מתלבן ומתחוור אלא אפילו רגיל בשם ההוא אסור אם הוא מכוין לביישו כך מבואר בגמרא:
(ד) {ד} ויזהר אדם מלכנות שם רע לחבירו. ג״כ שם:
רמב״ם דעות ו׳:ח׳, רמב״ם תשובה ג׳:י״ד
(יג) מ) מימרא דרבי חנינא שם
(יד) נ) כדמפרש בגמרא שם ופירוש רש״י ואין פניו מתלבנות
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולההכל
 
(ו) אָסוּר לְרַמּוֹת בְּנֵי אָדָם בְּמִקַּח וּמִמְכָּר אוֹ לִגְנֹב דַּעְתָּם, כְּגוֹן אִם יֵשׁ מוּם בְּמִקָּחוֹ צָרִיךְ לְהוֹדִיעוֹ לַלּוֹקֵחַ. אַף אִם הוּא גּוֹי, לֹא יִמְכֹּר לוֹ בְּשַׂר נְבֵלָה בְּחֶזְקַת שְׁחוּטָה. וְאֵין לִגְנֹב דַּעַת הַבְּרִיּוֹת בִּדְבָרִים, שֶׁמַּרְאֶה שֶׁעוֹשֶׂה בִּשְׁבִילוֹ, וְאֵינוֹ עוֹשֶׂה, אָסוּר. כֵּיצַד, לֹא יְסַרְהֵב (עִמּוֹ) [חֲבֵרוֹ] (בַּחֲבֵרוֹ) שֶׁיִּסְעֹד עִמּוֹ, וְהוּא יוֹדֵעַ שֶׁאֵינוֹ סוֹעֵד; וְלֹא יַרְבֶּה לוֹ בְּתִקְרֹבֶת, וְהוּא יוֹדֵעַ שֶׁאֵינוֹ מְקַבֵּל; וְלֹא יִפְתַּח חָבִיּוֹת הַפְּתוּחוֹת לְחֶנְוָנִי, וְזֶה סוֹבֵר שֶׁפְּתָחָם בִּשְׁבִילוֹ, אֶלָּא צָרִיךְ לְהוֹדִיעוֹ שֶׁלֹּא פְּתָחָם בִּשְׁבִילוֹ. וְאִם הוּא דָּבָר דְּאִיבָעֵי לֵהּ לַאֲסוּקֵי אַדַּעְתֵּהּ שֶׁאֵינוֹ עוֹשֶׂה בִּשְׁבִילוֹ, וּמַטְעֶה עַצְמוֹ שֶׁסוֹבֵר שֶׁעוֹשֶׂה בִּשְׁבִילוֹ לִכְבוֹדוֹ, כְּגוֹן שֶׁפָּגַע בַּחֲבֵרוֹ בַּדֶּרֶךְ וְסָבוּר זֶה שֶׁיָּצָא לִקְרָאתוֹ לְכַבְּדוֹ, אֵין צָרִיךְ לְהוֹדִיעוֹ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבעודהכל
רמב״ם דעות ב׳:ו׳, רמב״ם מכירה י״ח:א׳, רמב״ם מכירה י״ח:ג׳
(ה) {ה} אסור לרמות בני אדם במקח ובממכר או לגנוב דעתם כגון אם יש מום במקחו צריך להודיע ללוקח מתבאר מתוך מה שמבואר בסימן זה:
(ו) {ו} ואף אם הוא עכו״ם לא ימכור לו בשר נבילה בחזקת שהיא שחוטה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ז) כגון שלא יסרהב בחבירו שיסעוד כו׳ נלע״ד מדקתני בברייתא יסרהב שהוא ל׳ הפצרה וכן לא ירבה לו בתקרובת כו׳ משמע דוקא בהפצרה ובהרבה תקרובת הוא דאסור משום גניבת דעת [אבל] לומר לחבירו פעם אחת בוא לאכול עמי אע״פ שיודע בו שלא יאכל עמו אין בו משום גניבת דעת משום שדרך העולם הוא לדבר כך מפני הכבוד ויש מביאין ראיה ממ״ש התוס׳ בחולין דף ז׳ אמעשה דר׳ פנחס בן יאיר שהשיב לר׳ ישראל קדושים הם יש שיש לו ואינו רוצה כו׳ וכתבו התוס׳ ואפ״ה קראן קדושים שמזמן חבירו לאכול מפני הבושת כו׳ ש״מ אף שאינם רוצים מ״מ דרך לקרוא מפני הבושת וע״ז קאמר קדושים הם ואין הנדון דומה לראיה דיש לחלק דשאני התם שאינו רוצה מ״מ כשקורא לאכול מפני הבושת הנקרא הוא בא ואוכל וע״ש זה י״ל דנקראו קדושים כיון דס״ס מאכילו משא״כ היכא שיודע בחבירו שלא ירצה לאכול עמו ומ״מ נ״ל מ״ש:
(ה) כגון אם יש מום במקחו כו׳ נראה דאפילו אינו מטעהו בשוויו דנותן לו בזול טפי כפי ערך המום אפ״ה אסור והשתא הוה דומה לגניבת דעת דאסור אפילו בלא חסרון ממון ועוד דאל״כ ק׳ פשיטא דהו״ל בכלל אונאת מקח וממכר דלעיל א״ל שתאמר שאין החסרון עולה לשתות וא״כ (הו״ל) [הוא] נאמר אף שאין בו חסרון כלל וק״ל מיהו י״ל דכאן בא לומר דעובר על לאו דוכי תמכרו ממכר וגו׳ לא תונו דהזהירה התורה דלא ירמהו ויגנוב דעתו נוסף על לאו דגזילה ודומה לזה כ״ר בר״ס רל״א ז״ל אסור לדמות לחבירו בענין המדה כו׳ והעושה כן עובר בלאו דלא תעשו עול מלבד מה שגוזל את חבירו עכ״ל:
(ו) בחזקת שהיא שחיטה כו׳ שהנבלה אינו טוב ואינו ברי לגוף כשחוטה:
(ז) ואף לגנוב דעת הבריות כו׳ עד ס״ח פ׳ גיד הנשה דף צ״ד ע״ש:
כגון שלא יסרהב בחבירו פי׳ רש״י לא יפציר ועד״ר:
ולא יפתח לו חביות הפתוחים לחנוני ל׳ הגמרא שם חביות המכורות ופרש״י כל חביבותיהן מגופות היו וכשבא אדם חשוב אצלו פותח אותו להשקותו יין חזק ואם מכר חבית שלימה לחנוני והיא עדיין אצלו לא יפתחנה לאורח הבא לו מפני שגונב לבו להחזיק לו טובה חנם בסברו שזה הפסד גדול נפסד ע״י שהרי תשאר חבית זו חסירה ותתקלקל יינו וזה ימסרנה מיד לחנוני שמכרה לו ושם בגמרא מסיק דאם היה חביב עליו דבלא״ה היה פותח לו מותר והב״י תמה למה השמיטו רבינו:
כגון שפגע בחבירו בדרך כו׳ שם ע״ב מביא מעשה דמר זוטרא בריה דר״נ הוה קאזיל באורחא וזה נלמד ממנו ועיין שם בתוס׳:
סוך מפך זה והוא ריקן פירש״י שיודע בו שאינו סך וזה ודאי אסור משום גניבת דעת שמטעה לזה שהוא סבור כיון שא״ל הן ודאי היה בו אבל אם יש באמת אף שאין דעתו שיסוך ויודע בחבירו שלא יסוך אפ״ה אינו אסור משום גניבת דעת משום דמסתמא לכבודו נתכוין וכל דרך כבוד מותר וכמ״ש בדרישה בסמוך:
וסבור האבל שהוא מלא יין כצ״ל ור״ל כדכתיב תנו שכר לאובד ויין למרי נפש וי״מ שהוא סבור שהוא מלא מאכל וסובר האבל שבא להברותו ול״נ דהא סעודת הבראה אינה אלא בסעודה ראשונה וכאן מסתם אבל מיירי:
ואם הוא עושה כדי לכבדו מותר זה קאי גם אסוך מפך זה וכן הוא בהדיא בגמרא כלומר אם ידוע וניכר שלא נתכוין אלא לכבודו והודיע לכל חשיבותו של האורח אז אפילו אם הכלי ריקן לית לן בה וק״ל:
מנעול של עור בהמה מתה כו׳ משני טעמים האחד שאינו חזק כשל שחוטה ועוד משום הסכנה דשמא מחמת נשיכת נחש מתה והארס נבלע בעור גמרא ורש״י:
ושמן צף על גבו טעמו משום דאיכא למיחש שמא הוא יסבור שהוא הכל שמן ויהיה לו כל הצורך ועי״ז יזמן עלה אורחים ונמצא מתבייש ושם בגמרא מייתי מעשה שכך היה וחנק ב״ה את עצמו עי״ז מחמת הבושה:
(ו) {ו} ואף אם הוא עובד כוכבים לא ימכור לו בשר נבלה בחזקת שהוא שחוטה. בפ׳ ג״ה (חולין צ״ד) אמר שמואל אסור לגנוב דעת הבריות ואפילו דעתו של עובד כוכבים ולאו בפירוש איתמר אלא מכללא איתמר דשמואל הוה קא עבר במברא א״ל לשמעיה פייסיה למבוריה פייסיה ואיקפד מ״ט איקפד אמר אביי תרנגולת טרפה הואי ויהבה ניהליה במר דשחוטה ופרש״י האי טרפה לאו דוקא דטרפה בשחוטה לא מיחלפא אלא כלומר טרפה שחוטה נתן לו במר דכשרה שחוטה עכ״ל וזהו שדקדק רבינו וכתב לא ימכור לו בשר נבלה וכו׳ כלומר שנתנבלה בשחיטה בחזקת שהיא שחוטה כשרה דאף זה הוי גניבת דעת שמחזיק לו טובה חנם וכתב הרא״ש לשם וההיא דשמואל דפייסיה למבוריה לא הוי מתנה דבמתנה לא חיישינן לגניבת דעת אלא כמין מכר הוא ואסור והכי מוכח ממ״ש התוספות בד״ה אמר אביי (דף צ״ד) ואע״ג דעובד כוכבים הוא ומשמע בסי׳ רכ״ז סעיף ל״ו דאין איסור כלל אפילו מדרבנן התם העובד כוכבים לא ידע דמאנה אותו ואף אם נודע לו אח״כ מחיל מדלא תבעו אבל הכא דגורם דמחזיק לו טובה בחנם אסור מדרבנן:
(ז) {ז} ואף לגנוב דעת הבריות אסור וכו׳. כל זה בפ׳ גיד הנשה שם ואין זה אלא לישראל אבל לעובד כוכבים לחנופי ליה אין איסור בדברים:
ומ״ש שלא יסרהב וכו׳. משמע דוקא הפצרה טובא אסור אבל אמירה גרידא פעם ושתים מפני הכבוד אין שם איסור וכך נוהגים:
ומ״ש אבל בסתם אסור וכו׳. דכך פי׳ התוס׳ והרא״ש דלא כפרש״י דבסתם שרי ואין איסור אלא כשמשקר לו שבשבילו פתחו דודאי גונב דעתו:
ולא ימכור מנעל של עור בהמה מתה וכו׳. ברייתא שם מפני ב׳ דברים אחד מפני שמטעהו דשל מתה אין עורה חזק כשל בריאה שחוטה וא׳ מפני הסכנה שמא מחמת נשיכת נחש מתה והארס נבלע בעור ועכשיו שאין נחשים מצויין בינינו ליכא איסור אלא מפני שמטעהו ונראה דאפילו אינו נוטל ממנו אלא דמי מתה אפ״ה איכא טעות כיון דאינו חפץ בשל מתה כלל דכוותיה בכל הני דקחשיב מאין מפרכסין וכו׳:
רמב״ם דעות ב׳:ו׳, רמב״ם מכירה י״ח:א׳, רמב״ם מכירה י״ח:ג׳
(טו) ס) ל׳ הרמב״ם שם ריש פי״ח וטור ס״ה וביאר הרמב״ם שם שאחד ישראל ואחד עכו״ם שוים בדבר זה
(טז) ע) ל׳ הטור ס״ו בעובדא דשמואל חולין ד׳ צד ע״א וביאר הרמב״ם שם ד״ג אע״פ שהנבילה אצלו כשחוט
(יז) פ) בברייתא משמיה דר״מ שם
(יח) צ) כתב הסמ״ע שנ״ל שדוקא להפציר בו ולהרבו׳ שלא כנהוג הוא דאסור אבל לדבר לו פעם א׳ ושתים בא אכול עמי מותר שאם לא ידבר עמו כן יתבזה חבירו בפני הרואים שיאמרו מפני שפלותו נמנע לומר כן כי אין הכל יודעין שאינו סועד עכ״ל
(יט) ק) בנוסחאות הגמ׳ שלפנינו המכורות לחנוני ופי׳ רש״י כל חביותיהם מגופות היו וכשבא אדם חשוב אצלו פותח לו חבית של יין חזק ואם מכר חבית לחנוני שלימה ועדיין הוא אצלו לא יפתחנו לאורח הבא לו מפני שגונב לבו להחזיק לו טובה חנם כסבור זה הפסד גדול נפסד ע״י שהרי תשאר החבית זו חסר׳ ותתקלקל יינה וזה ימסרנה מיד לחנוני שימכרנה
(כ) ר) מעובד׳ דמר זוטרא בריה דרב נחמן ורבא ורב ספרא דהיו פגעו אהדדי וכו׳ וכדאמר ליה רבא לרב ספרא שם ע״ב
(ז) אם יש מום במקחו כו׳ – פי׳ אע״פ שאין בו אונאת ממון מ״מ ה״ל להודיע והוא דומה לגניבת דעת דאסור אע״פ שאין בו חסרון ממון:
(ח) לא יסרהב – פי׳ לא יפציר בו ומדכתב לשון זה וגם אחר זה כת׳ ולא ירבה לו בתקרובת דקדקתי בפרישה דדוקא בכה״ג להפציר בו ולהרבות שלא כנהוג הוא דאסור אבל לדבר לו פעם אחת ושתים בא אכול עמי מותר כי אדרב׳ אם לא ידבר עמו כן יתבזה חבירו דהרואים שנכנס ויוצא ואין מכבדו לומר לו בא ואכול עמי יאמרו שהוא מפני שפלותו כי אין הכל יודעין שנמנע לומר כן מפני שיודע שאינו סועד וק״ל:
(ט) ולא יפתח חביות הפתוחות לחנוני כו׳ – ל׳ הגמ׳ הוא המכורות לחנוני פירש״י כל חביותיהן מגופות היו וכשבא אדם חשוב אצלו פותח אותו להשקותו יין חזק ואם מכר חבית שלימה לחנוני והיא עדיין אצלו לא יפתחנה לאורח הבא מפני שגונב דעתו להחזיק לו טובה חנם דקסבר זה הפסד גדול נפסד ע״י שהרי חביות זו תשאר חסירה ותקלקל יינו וזה ימסרנו מיד לחנוני שמכרה לו ושם בגמ׳ מסיק ואם היה האורח חביב עליו דבל״ה הי׳ פותח לו מותר והב״י הביאו ותמה על הטור שהשמיטו ול׳ הטור והמחבר שכתבו לא יפתח חביות הפתוחין משמע דהחביות כבר נפתחו בשביל החנוני וזה הבע״ה מראה נפשו לפני האורח כאלו עתה פתחו בשבילו וזה ג״כ אסור ולא אמרי׳ איהו דאטעיה נפשי׳ דה״ל לראות שפתוחות היו כבר ואפש׳ שגירסתן הי׳ כן בגמ׳ הפתוחות ולא המכורות והכי מסתברא דמסתמא אין החנוני קונה יין אא״כ טועמו תחלה:
(ד) מום – פירוש אע״פ שאין בו אונאת ממון מ״מ ה״ל להודיע והוא דומה לגניבת דעת דאסור אע״פ שאין בו חסרון ממון. שם:
(ה) להודיעו – בש״ס מסיק דאם היה האורח חביב עליו ובלא״ה היה פותח לו מותר והב״י הביאו ותמה על הטור שהשמיטו. שם:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבהכל
 
(ז) לֹא יֹאמַר לוֹ: סוּךְ שֶׁמֶן מִפַּךְ זֶה, וְהוּא רֵיקָן. וְלֹא יֵלֵךְ לְבֵית הָאֵבֶל וּבְיָדוֹ כְּלִי רֵיקָן, וְסוֹבֵר הָאָבֵל שֶׁהוּא מָלֵא (יַיִן); וְאִם הוּא עוֹשֶׂה כְּדֵי לְכַבְּדוֹ, מֻתָּר.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבעודהכל
(ז) {ז} ואף לגנוב דעת הבריות בדברים אסור. וכו׳ עד אלא צריך להודיע שאינו פותחם בשבילו בפרק גיד הנשה (חולין צד.) ומסיים שם בברייתא ואם בשביל כבודו מותר איני והא עולא איקלע לבי רב יהודה פתח לו חביות המכורות אודועי אודעיה ואי בעית אימא שאני עולא דחביב ליה לרב יהודה דבלאו הכי נמי פתוחי מפתח ליה ופרש״י ואם בשביל כבודו. של אורח להודיע לבריות שחביב הוא עליו מותר וזה כתבו רבינו לקמן אבל הא דשאני עולא דחביב ליה לרב יהודה וכו׳ לא ידעתי למה השמיטו רבינו ואפשר דמשום דמילתא דפשיטא הוא:
ומה שכתב ודוקא כה״ג דלא איבעי ליה לאסוקי אדעתיה וכו׳ כגון שפגע בחבירו בדרך וסבור זה שיצא לקראתו לכבדו וכו׳ שם מר זוטרא בריה דרב נחמן הוה קא אזיל לבי מחוזא ורבא ורב ספרא הוו קא אתו לסיכרא פגעו אהדדי הוא סבר לאפי׳ קא אתו אמר להו למה להו לרבנן לטרוח ואתו כולי האי אמר ליה רב ספרא אנן לא הוה ידעינן דהוה קא אתי מר אי הוה ידעינן טפי הוה טרחינן אמר ליה רבא מאי טעמא אמרת ליה הכי דאחלישתיה לדעתיה אמר ליה והא קא מטעינן ליה איהו הוא דקא מטעי נפשיה וכתבו התוספות והרב רבינו אשר והא דקתני לעיל בפותח חבית המכורות לחנוני כשאומר לו בשבילך אני פותחם דודאי גונב דעתו ואין נראה דהא אלא אם כן הודיעו קתני דמשמע אפילו בסתם אסור ועוד דמאי פריך מרב יהודה דפתח ליה לעולא דהא ודאי שלא היה מטעהו רב יהודה לומר לו בשבילך אני פותחם לכך נראה דהתם בסתם אסור משום דאין לאורח לאסוקי אדעתיה דמכורות לחנוני אבל הכא איבעיא ליה לאסוקי אדעתיה שלא לקראתו היו באים אלא לצורך עצמן:
ומה שכתב לא יאמר לו סוך שמן מפך זה והוא ריקן ולא ילך לבית האבל ובידו כלי ריקן וכו׳ ולא ימכור מנעל של עור בהמה מתה וכו׳ ולא ישלח חבית של יין ושמן צף על גביו הכל שם ומפרש התם טעמא דלא ימכור לו מנעל של עור בהמה מתה בחזקת שהיא שחוטה מפני ב׳ דברים א׳ מפני שמטעהו ואחד מפני הסכנה. ופי׳ רש״י בהמה שמתה מאליה אין עורה חזק כשל בריאה שחוטה: הסכנה. שמא מחמת נשיכת נחש מתה והארס נבלע בעור:
ושלא ישלח חבית של יין ושמן צף על גבו. מפרש טעמא בברייתא מפני שיסבור שהכל שמן ויזמן עליה אורחים ובטוח שיש לו שמן הרבה לצרכן ונמצא מתבייש:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כא) ש) טור שם וברייתא שם
(י) והוא ריקן – פירוש והוא יודע בו שלא יסוך ומ״ה דוקא אסור מפני גניבת דעת דחבירו יחזיק לו טובה חנם אבל אם הי׳ בו שמן אף שיודע בו שלא יסוך מותר לו לדבר בא וסוך ממנו מפני הכבוד וכמ״ש לפני זה:
(יא) שהוא מלא – יש גורסין כאן שהוא מלא יין ע״ד שנאמר תנו שכר לאובד ויין למרי נפש ובע״ש כתוב שהוא מלא מאכל וסובר האבל שבא זה להברותו וראשון נר׳ בעיני עיקר כי סעודת הבראה אינה אלא בסעוד׳ הראשונ׳ דאבילות וכאן מאבל סתם כלשבעה מיירי:
(ו) ריקן – פירוש והוא יודע בו שלא יסוך ומש״ה דוקא אסור מפני גניבת דעת דחבירו יחזיק לו טובה חנם אבל אם היה בו שמן אף שיודע בו שלא יסוך מותר לו לדבר בא וסוך ממנו מפני הכבוד. שם:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבהכל
 
(ח) לֹא יִמְכֹּר לוֹ עוֹר שֶׁל בְּהֵמָה מֵתָה בְּחֶזְקַת שֶׁהִיא שְׁחוּטָה, וְלֹא יִשְׁלַח לוֹ חָבִית שֶׁל יַיִן וְשֶׁמֶן צָף עַל פִּיו.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבעודהכל
רמב״ם דעות ב׳:ו׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם דעות ב׳:ו׳
(כב) ת) שם בבריית׳ שם ומפרש שם ב׳ טעמים א׳ מפני שמתעהו ואחד מפני הסכנה ופי׳ רש״י שמתעהו שאין עורה של מתה מאליה חזק כשל בריאה שחוטה א״נ מפני הסכנה שמא מחמת נשיכת נחש מתה והארס נבלע בעור
(יב) עור של בהמה מתה – בטור כ׳ מנעל של בהמה מתה ובגמ׳ יהיב שני טעמים חדא דשל מתה אינה חזק׳ כ״כ והשני מפני הסכנה דשמא נחש נשכה ומתה והארס נבלע בעורה:
(יג) ושמן צף על פיו – כן הוא בגמ׳ וקאמר דמעשה היה כן וזימן זה שנשתלח לו אורחים דסבר שיש לו שמן כל צרכן לסוף מצא שתחתיו היה יין ונתבייש וחנק את עצמו:
(ז) צף – בש״ס אמרו דמעשה היה כן וזה שנשתלח לו זימן אורחים דסבר שיש לו שמן כל צרכן לסוף מצא שתחתיו יין ונתבייש וחנק את עצמו. שם:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבהכל
 
(ט) אֵין מְפַרְכְּסִין לֹא אָדָם וְלֹא בְּהֵמָה וְלֹא כֵּלִים, כְּגוֹן לִצְבֹּעַ זְקַן עֶבֶד הָעוֹמֵד לִמְכֹּר כְּדֵי שֶׁיֵּרָאֶה כְּבָחוּר, וּלְהַשְׁקוֹת הַבְּהֵמָה מֵי סֻבִּין שֶׁמְּנַפְּחִין וְזוֹקְפִין שַׂעֲרוֹתֶיהָ כְּדֵי שֶׁתֵּרָאֶה שְׁמֵנָה. וְכֵן אֵין מְקַרְדִּין (פֵּרוּשׁ, קֵרוּד בְּמִגְרֶדֶת אוֹ מַסְרֵקֶת שֶׁשִּׁנָּיו דַּקִים) וְלֹא מְקַרְצְפִין (פֵּרוּשׁ קִרְצוּף, מִגְרֶדֶת אוֹ מַסְרֵק שֶׁשִּׁנָּיו עָבִים) אוֹתָהּ כְּדֵי לִזְקֹף שַׂעֲרוֹתֶיהָ, וְלִצְבֹּעַ כֵּלִים יְשָׁנִים כְּדֵי שֶׁיֵּרָאוּ כַּחֲדָשִׁים. וְאֵין נוֹפְחִין בַּקְּרָבַיִם כְּדֵי שֶׁיֵּרָאוּ שְׁמֵנִים וּרְחָבִים, וְאֵין שׁוֹרִין הַבָּשָׂר בְּמַיִם כְּדֵי שֶׁיֵּרָאֶה לָבָן וְשָׁמֵן.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבעודהכל
רמב״ם מכירה י״ח:ב׳, רמב״ם מכירה י״ח:ב׳-ג׳
(ח) {ח} אין מפרכסין האדם והבהמה והכלים וכו׳ עד ואין בני השוק יכולים לעכב עליו משנה וגמרא בס״פ הזהב (בבא מציעא ס.):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) אין מפרכסין את האדם כו׳ משנה וגמרא פ׳ הזהב כו׳ דף ס׳:
ואין השבח שמשביחם כו׳ ע״ש בפירוש רש״י:
ולא שורין הבשר כו׳ ובמקום שהמנהג הוא שהקצבים קודם מכירתן שורין הבשר וכדאמרינן בפרק כל הבשר דתלינהו בטבחי אין לחוש דכיון דהמנהג הוא לעשות כן הכל יודעין ואין בזה לחשוב שהוא לבן מחמת שמנותו וק״ל:
(ח) {ח} אין מפרכסין וכו׳ משנה וגמ׳ בס״פ הזהב:
רמב״ם מכירה י״ח:ב׳, רמב״ם מכירה י״ח:ב׳-ג׳
(כג) א) משנה פ״ב דב״מ דף ס׳ ע״א וכדמפרש לה בגמ׳ שם ע״ב.
(כד) ב) שם משנה וברייתא שם וכדמפרש לה שם בגמ׳
(כה) ג) כדמפרש לה זעירא א״ר כהנא שם
(כו) ד) שם במשנה וכדמפרש לה בגמ׳ שם
(כז) ה) שם בבריית׳
(יד) כגון לצבוע זקן עבד כו׳ – פי׳ זקן של עבר סבא שהוא לבן וצבעו שחור כדי שיהא נרא׳ כבחור ונקט זקן משום דמעשה כך הי׳ בגמ׳ ס״פ הזהב ז״ל ההוא עבדא סבא דצבעיה לרישיה ולדיקניה כו׳ ואע״ג דשם קאמר ג״כ דצבע לראשו כאן לא נקט ראש משום דאפשר לכסויי לשערו׳ ראשו משא״כ זקן שהוא בגלוי ויש גורסין עבד זקן פי׳ לעבד שהוא זקן ואיירי שצבע גם לראשו:
(טו) ולצבוע כלים ישנים – ז״ל ואין השבח שמשביחין בצבע כמו העילוי שמעלה אותם בדמים אבל חדשים מותר לצבוע כדי ליפות׳ שבלא״ה הן חדשים וטובים עכ״ל:
(טז) ואין שורין הבשר כו׳ – והיינו דוקא במקום שאין המנהג כן אבל אם המנהג של הקצבים לשרותו כדי שיראה לבן מותר דאין מאנ׳ בו דהרי הכל יודעין דדרך הקצבים לשרותו וז״ש בגמ׳ הא דחללי בי טבחי עפ״ר:
(ח) כחדשים – ז״ל הטור ואין השבח שמשביחין בצבע כמו העילוי שמעלה אותן בדמים אבל חדשים מותר לצבוע כדי ליפותן שבלא״ה הן חדשים וטובים עכ״ל. שם:
(ט) ושמן – והיינו דוק׳ במקום שאין המנהג כן אבל אם המנהג של הקצבים לשרותו כדי שיראה לבן ושמן מותר דאינו מאנה בו דהרי הכל יודעין דדרך הקצבים לשרותן וז״ש בש״ס הא דחללי בי טבחי. שם:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבהכל
 
(י) אֵין מְעָרְבִין מְעַט פֵּרוֹת רָעִים בְּהַרְבֵּה פֵּרוֹת יָפִים כְּדֵי לְמָכְרָם בְּחֶזְקַת יָפִים, אֲפִלּוּ חֲדָשִׁים בַּחֲדָשִׁים, וְאֵין צָרִיךְ לוֹמַר {חֲדָשִׁים בִּישָׁנִים, וַאֲפִלּוּ (טוּר)} יְשָׁנִים עִם חֲדָשִׁים, אֲפִלּוּ הַיְשָׁנִים בְּיֹקֶר מֵחֲדָשִׁים, מִפְּנֵי שֶׁהַלּוֹקֵחַ רוֹצֶה לְיַשְּׁנָן.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם מכירה י״ח:ה׳
(ט) {ט} ומה שכתב בשם הרא״ש דישני׳ אסור לערב בחדשים כ״כ הרמב״ם ז״ל בפי״ח מה״מ ואפילו הישנים ביוקר מן החדשים:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) אין מערבין מעט פירות כו׳ בב״מ דף נ״ט אין מערבין פירות בפירות אפילו חדשים בחדשים ואצ״ל חדשים בישנים ופרש״י בע״ה שאומר פירות שדה פלוני אני מוכר לך כך וכך סאין לא יערבם בפירות שדה אחר ואצ״ל אם פסק למכור לו ישנים שלא יערב בו חדשים שהישנים יבשים ועושין קמח יותר מחדשים עכ״ל וכן פי׳ נ״י ור״ע ולפ״ז לא נזכר כאן לא פירות יפין ולא רעים אלא שלא יערב פירות של שדה זה בזה ורבינו שכתב אין מערבין מעט פירות רעים כו׳ בשיטת הרא״ש אביו אזיל שפירש דהא דקתני במתניתין אין מערבין פירות בפירות היינו רעים ביפים והא דקתני אפילו חדשים בחדשים מיירי אפילו כשהן שוים והם מב׳ שדות וה״ק אין מערבין מעט פירות רעים ביפים ומטעם זה אפילו חדשים בחדשים שהן פירות שוים לגמרי נמי אין מערבין כל שהן מב׳ שדות לפי שא״א שלא יהיו אלו טובים מאלו קצת:
ומש״ר ופרש״י אבל ישנים כו׳ כבר כתבתי ל׳ המשנה דקתני ואצ״ל חדשים בישנים וס״ל לרש״י דהמשנה דוקא קתני וכמ״ש רש״י אחר זה בפי׳ על המשנה דקתני ביין התירו לערב קשה ברך מפני שמשביחו דפירש גם שם המשנה דוקא קתני קשה ברך ולא רך בקשה ושגם חדשים בישנים דרישא דוקא קתני ע״ש והרא״ש ורבינו ס״ל דגם שם ל״ד קתני ואדרבה רך בקשה מותר אפילו שלא בין הגיתות וצריך ליתן טעם מנא ליה להרא״ש לפרש הכי ונראה דהרא״ש בשיטת הרי״ף והרמב״ם (ז״ל) [אזיל] ולמד מדבריהם דס״ל דהא דקתני המשנה ואצ״ל חדשים בישנים אינו ר״ל כשפסק עמו על ישנים דאז לא יערב עמו חדשים אלא שהוא (ממאי) [מאמר] כולל וכאילו אמר ואצ״ל שלא יערב חדשים וישנים זה בזה כי לכ״א יש מעלה מה שאין לחבירו הישנים טובות לאכילה יותר והחדשים לישן יותר. ואפשר כתבתי שכן מוכח ברי״ף ורמב״ם הוא זה משום דאמשנה הנ״ל כתב הרי״ף ז״ל ת״ר אצ״ל חדשים עומדות בשלש (פי׳ ג׳ סאין בסלע) וישנות בארבע וקא מזבין מחדשות דאין מערבין אלא אפילו חדשות מד׳ וישנות מג׳ וקא מזבין מחדשות דאין מערבין מפני שאדם רוצה לישנן עכ״ל הרי לפנינו דמדהתחיל הברייתא וקתני אצ״ל חדשות כו׳ דמשמע דאל׳ המשנה קאי ש״מ דס״ל דמ״ש במשנה ואצ״ל חדשות בישנות אין פירושו דפסק עמו אישנות דהרי הברייתא קאי עלה לפרשו ואיירי בפסק עמו אחדשות וע״כ צ״ל דס״ל להרי״ף דמ״ש במשנה ואצ״ל חדשות בישנות הוא מאמר כולל ופירושו דאין מערבין אותן זה בזה וכן מוכח מל׳ הרמב״ם בהדיא שהרי כתב בפ״י דמכירה ז״ל אין מערבין כו׳ עד ואצ״ל ישנים בחדשים אפילו הישנות ביוקר והחדשות בזול מפני שהלוקח רוצה לישנן עכ״ל ודוחק לומר שגירסת הרמב״ם היה כן במשנה כתוב בה ואצ״ל ישנות בחדשות שהרי הרי״ף הביא ל׳ המשנה כגירסת ספרים דידן ואפ״ה כתב עליה הברייתא אלא ע״כ צ״ל כמ״ש והרא״ש מביא ל׳ המשנה ג״כ ואצ״ל חדשות בישנות וסיים בטעמו ז״ל לפי שהישנות טובות לאכילה (וטעם זה כתבו התוס׳ שם) וכתב עלה ז״ל נ״ל דאם קנה ממנו חדשים שאסור לערב בהם ישנות מפני שהחדשים טובות לישנן ורש״י לא פי׳ כן עכ״ל והמדקדק בלשונו רואה בעין דהו״ל כאילו אמר פשטא דמתניתין הוא דאסור לערב חדשות בישנות מפני שהישנות טובות לאכילה אבל נ״ל דעירוב ישנות בחדשות ג״כ בכלל מאמר זה שאמרו דאצ״ל חדשות בישנות וכמ״ש והשתא א״ש דלא כתב הרא״ש תיבת נמי דנראה דישנות בחדשות נמי אסור וגם רבינו לא כתב האי תיבת נמי בשמו משום דס״ל דזה הוא בכלל הלשון דואצ״ל זה כמו זה וכיון דמוכח לפרש המשנה דקתני ואצ״ל חדשות בישנות דהו״ל כאילו אמר תדשות וישנות בהדדי משה״נ פי׳ הרא״ש הא דקתני במשנה אחר זה דהתירו לערב יין קשה ברך דהו״ל כאילו אמר קשה ורך דשניהן מותר לערב זה בזה ודוק ומהתימה דלא כתב הרא״ש הברייתא דכתב הרי״ף הנ״ל ולמדנו דאפילו הן יקרות אפ״ה אסור לערבן ונראה דה״ט משום דרש״י גרס בברייתא איפכא וכדאיתא בגמרות שבידינו בפרש״י שעליה וג״כ הוא ברש״י שהעתיקו ונדפס סביב הרי״ף ז״ל אצ״ל חדשות מד׳ וישנות מג׳ כו׳ וכן משמע בנ״י שם מש״ה לא רצה הרא״ש לנחות לגירסות וגם אין נ״מ בזה לדינא דמאחר דכתב דלא דמי מעלה זו כמעלה זו ממילא נשמע דאפילו היוקר אין לערב בזול ודוק:
(ט) אין מערבין מעט פירות רעים ל׳ משנה שם דף נ״ט וכ״ר ע״פ פי׳ הרא״ש. ומ״ש אפילו חדשים פי׳ אפילו בשווין לגמרי ושניהם יפים אלא שהן מב׳ שדות נמי אין מערבין מה״ט דא״א שלא יהיה אלו מעט רעים מאלו ועד״ר:
ואצ״ל חדשים בישנים כך ל׳ המשנה ופליגי בה רש״י והרא״ש דרש״י ס״ל דדוקא קתני והרא״ש ס״ל דהוא מאמר כולל וכאילו אמר ואצ״ל דאין מערבין ישנות וחדשות זה בזה ועד״ר שם הוכחתו פי״ זה להרא״ש ומשה״נ לא כ״ר תיבת נמי דהול״ל דהרא״ש כתב דישנות בחדשות נמי אסור ע״ש ודוק:
(ט) {ט} אין מערבין מעט פירות רעים וכו׳. ג״ז משנה שם:
ופי׳ רש״י אבל ישנים מותר וכולי. איכא לתמוה טובא דהא בריש פרק הזהב (סוף דף מ״ה) אמרינן לגבי מטבע אי א״ל מארנקי חדשה יהיבנא לך לא מצו יהיב ליה מארנקי ישנה אע״פ דעדיפי מינייהו מ״ט דאמר ליה ליישנן קא בעינא להו וכדלעיל בסימן ר״ג סעיף ה׳ א״כ כ״ש בפירות דמצי א״ל ליישנן קא בעינא להו והישנים מתקלקלין אם הם מתיישנים עוד וכ״כ הרמב״ם בפי״ח ממכירה אין מערבין פירות בפירות אפילו חדשים בחדשים ואצ״ל ישנים בחדשים וכו׳ ונראה שכך היה גורס בסדר המשנה ואצ״ל ישנים בחדשים ולא כספרים שלנו שכתוב בהן ואצ״ל חדשים בישנים ואפילו לגי׳ ספרים שלנו הלא באלפסי הובאה ברייתא דתני׳ בה בהדיא אין צריך לומר חדשות משלש וישנות מארבע וקא מזבין מחדשות דאין מערבין אלא אפילו חדשות מד׳ וישנות מג׳ וקא מזבין מחדשות אין מערבין מפני שאדם רוצה ליישנן הילכך נראה עיקר כהרמב״ם והרא״ש ודלא כפירש״י:
רמב״ם מכירה י״ח:ה׳
(כח) ו) משנה סוף דף כ״ט
(כט) ז) לשון הטור ס״ט אבל הרמב״ם פי״ח ד״ה כ׳ סתם אין מערבין פירות בפירות וכפי׳ רש״י שם במשנה בעל הבית שאומר פירות שדה פלוני אני מוכר לך כך וכך סאין לא יערבם בפירות שדה אחר וכ״כ הכ״מ שם
(ל) ח) ברייתא שם ד״מ ע״א
(יז) אפי׳ חדשים בחדשים – עפ״ר שכתבתי בשם הרא״ש דר״ל אפי׳ אין בהן רעות כלל אלא כל שהן משתי שדות מסתמא א׳ רע מחבירו הוא וה״ק אין מערבין מעט פירות רעים בהרבה פירות יפים ומה״ט אפי׳ חדשים בחדשים משני שדות נמי לא יערב דא״א שלא יהיה הא׳ טוב מחבירו ולא התירו לעשות כן כ״א בתגר מפני שהכל יודעין שדרכו בכך לערב יחד כמ״ש הטור והמחבר בסמוך סעיף י״ו:
(יח) וא״צ לו׳ חדשי׳ בישני׳ כו׳ – מור״ם הגיה דברי המחבר ע״פ דברי הטור דכ׳ בשיטה זו ודברי המחבר הן כדברי הרמב״ם והרמב״ם נמשך אחר דברי הרי״ף וגירסתם היה כן בברייתא דסתם הקונה בשוק ניחא בחדשים כדי ליישנן ואף שהישנים יקרים לפעמים מחמת שטובים יותר לאכילה וכן הוא בהדי׳ ברי״ף ורמב״ם ועד״ר שהארכתי בזה:
(ב) מעט פירות כו׳ – כ״פ הרא״ש שם:
(ג) ואפי׳ ישנים כו׳ – שם וכמש״ו אפי׳ הישנים כו׳ מפני כו׳ ודלא כפירש״י שם:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עביאור הגר״אהכל
 
(יא) בְּיַיִן הִתִּירוּ לְעָרֵב קָשֶׁה בְּרַךְ, בֵּין הַגִּתּוֹת בִּלְבַד, מִפְּנֵי שֶׁמַּשְׁבִּיחֵהוּ. {וְכָל שֶׁכֵּן רַךְ בְּקָשֶׁה, דְּשָׁרִי (טוּר וּבֵית יוֹסֵף בְּשֵׁם הָרא״ש).} וְאִם הָיָה טַעֲמוֹ נִכָּר, מֻתָּר לְעָרֵב בְּכָל מָקוֹם, שֶׁכָּל (דָּבָר) הַנִּכָּר טַעֲמוֹ מַרְגִּישׁ הַלּוֹקֵחַ, וּלְפִיכָךְ מֻתָּר לְעָרֵב אוֹתוֹ לְעוֹלָם.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם מכירה י״ח:ה׳
(י) {י} ומה שכתב בעירוב יין ביין ז״ל המשנה (שם) באמת ביין התירו לערב קשה ברך מפני שהוא משביח ובגמרא אמר רב נחמן ובין הגתותשני ודברי רבי׳ בזה כדברי הרא״ש ורש״י פירש מפני שמשביח וקשה משביח את הרך לפיכך פסק עמו רך מערב עמו קשה ודוקא קתני קשה ברך ולא רך בקשה פסק עמו קשה לא יערב בו את הרך:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(י) ויין ביין מותר כו׳ משנה וגמרא שם דף ס״א ע״א וז״ל המשנה באמת ביין התירו לערב קשה ברך ומפרש הגמרא דהיינו בין הגיתות ופרש״י שאז תוססין זה עם זה ונעשין טעם א׳ אבל לאחר הגיתות שכבר קלט כל א׳ ריחו וטעמו אין משביחו אלא פוגמו ע״כ וכתב הרא״ש ז״ל דאע״פ שהרך הוא טוב יותר לשתות וגם דמיו יקרים יותר מהקשה אפ״ה מותר לערב בין הגיתות לפי שכשנותנין מעט קשה ברך הוא משביח ומתקיים יותר וכ״ש רך בקשה שהוא משביחו עכ״ל אבל רש״י כתב בהדיא דדוקא קשה ברך אבל לא איפכא (וכמ״ש בדרישה) וכן משמע מל׳ הרמב״ם ורי״ף ורבינו כתב בשיטת הרא״ש והוסיף וכתב דרך בקשה מותר לערב לעולם נראה שלמד זה מדכתב הרא״ש סתם וכ״ש רך בקשה שהוא משביחו לשתות ומזה הטעם ס״ל דמותר לעולם אף שלא בשעת גיתות דכשבא אדם לקנות ממנו יין קשה ניחא להקונה מסתמא שיערב בה מעט רך שיהא נוח לשתות וגם דמיו יקרים וגם י״ל דרבינו דייק כן לפי׳ הרא״ש מהמשנה דמדסתם וקתני דהתירו ביין לערב כו׳ דהו״ל לפרש דהיינו דוקא בין הגיתות אלא ודאי פי׳ המשנה דקתני התירו לערב קשה ברך הוא כאילו אמר מותר לערב קשה ורך זה בזה דומה למה שפי׳ הרא״ש הרישא דקתני בפי׳ חדשות בישנות וכמ״ש בדרישה ומש״ה כתב סתם משום דהיתר רך בקשה הוא מותר לעולם ואף שבקשה ברך אינו לעולם סמך אהטעם שכ׳ מפני שמשביחו אבל אי לא איירי המשנה גם בעירב רך בקשה ודאי לא הוה ליה לסתום אלא לפרש ודוק:
(י) {י} ויין ביין מותר לערב בין הגתות וכו׳. משנה שם וכדמוקי לה ר״נ בין הגתו׳ שנו ועל פי מ״ש הרא״ש דהרך מותר לערבו בקשה לעולם אפי׳ שלא בין הגתות דהרך משביח לקשה לעולם ודלא כפירש״י דרך לא יערב בקשה אם פסק עמו קשה לא יערב בו את הרך דליתא:
רמב״ם מכירה י״ח:ה׳
(לא) ט) לשון הרמב״ם שם ושם במשנה
(לב) י) וכדמפרש רב נחמן שם ופי׳ רש״י שתופסין זה עם זה ונעשה בין הכל טעם א׳ אבל לאחר הגיתות שכבר קלט כ״א ריחו וטעמו אין משביחו אלא פגמו
(לג) כ) ושלא כדעת רש״י שכ׳ אבל רך בקשה לא
(לד) ל) בריית׳ משמיה דרב אחא שם
(לה) מ) לשון הטור סי״א
(יט) בין הגיתות בלבד – ז״ל הטו׳ אע״פ שהרך יותר טוב לשתו׳ מהקש׳ וגם דמיו יקרי׳ לפי שכשנותן בין הגיתו׳ מעט קשה ברך הוא משביחו ומתקיי׳ יותר אבל שלא בין הגיתות לא והרך מותר לערבו בקשה לעולם עכ״ל ופי׳ לעולם אפי׳ שלא בין הגיתות כיון שהוא טוב יותר לשתות ומשביחו וכ״כ הרא״ש אבל רש״י חולק ע״ז וס״ל דהרך אסור לערב בקש׳ ומ״ה אפשר שלא כתבו המחבר ומור״ם שהגיהו וכסברת הרא״ש והטור היה לו לכתוב ג״כ תיבת לעולם וצ״ל דס״ל דממילא משמע דמהיכי תיתי לחלק בעירוב רך בקשה ועד״ר שם כתבתי טעם דמחלוקת רש״י והרא״ש.
(כ) לעולם אין מערבין מים כו׳ – נרא׳ דהאי תיבת לעולם אין כאן מקומו גם בטור לא קאי האי תיבת לעולם לאיסור עירב מים דאחריו דהא סיים שם וכ׳ ז״ל ובין הגיתות מותר לערב בו מים בכ״מ ומקום לפי מה שנהגו הרי ההיתר דבין הגיתות כתב אכל המקומות אלא דבכמות מים יהי׳ העירוב תלוי במנהג אלא אעירוב רך בקשה שכ׳ שם לפניו קאי וקאמר אף דקשה ברך אינו מותר אלא בין הגיתות רך בקשה מותר לערבו לעולם ואף שהמחבר שינה הל׳ וכ׳ בסעיף שאחר זה מקום שנהגו לערב מים בין הגיתות מותר כו׳ נראה שג״כ כוונתו כדברי הטור דאל״כ קשה פשיטא דמותר אם המנהג כן ואף א״ת שאין כוונתו כן מ״מ אין שייך לכתוב עליו לעולם אין מערבין כו׳ כיון שבין הגיתות תלוי במנהג אלא מחוורת׳ כדכתיבנ׳ שתיבת לעולם אמ״ש לפניו קאי דאם טעמו ניכר אז מותר לערב יין קשה ברך לעולם אפי׳ שלא בין הגיתות וכלשון זה כ׳ המחבר ג״כ סי״ד בעירב מים ביין דבמקום שנהגו לטועמו מותר לערב בו לעולם וכ״כ שם ג״כ הטור:
(ד) וכ״ש כו׳ – שם דלא כרש״י ורש״י לשיטתו אזיל שפי׳ דמתני׳ דוקא נקט אבל פי׳ הרא״ש מיושב יותר דלפרש״י ה״ל ליפלוג בפירות או ביין גופא:
(א) ביין התירו לערב – ע׳ בתשו׳ חו״י סי׳ קצ״ב אות כ״א שכ׳ דנ״ל להלכה דדוקא בקנה ממנו סתם מותר לערב משא״כ מכר חביות מיוחדים וכ״ש אם התנה על יין רך דאינו רשאי לערב ע״ש עוד:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(יב) אֵין מְעָרְבִין מַיִם בְּיַיִן, וּמִי שֶׁנִּתְעָרֵב מַיִם בְּיֵינוֹ, לֹא יִמְכְּרֶנּוּ בַּחֲנוּת אֶלָּא אִם כֵּן הוֹדִיעַ לַקּוֹנֶה, וְלֹא יִמְכְּרֶנּוּ לְתַגָּר אַף עַל פִּי שֶׁמּוֹדִיעוֹ, שֶׁמָּא יְרַמֶּה בּוֹ אֲחֵרִים.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עעודהכל
רמב״ם מכירה י״ח:ו׳
(יא) {יא} ואהא דמי שנתערב מים ביינו גרסינן בגמרא שם רבה אמזיג ליה חמרא שדריה לחנואה א״ל אביי והתנן ולא לתגר אף ע״פ שמודיעו אמר ליה מזיגא דידי מידע ידיע וכ״ת דמייתי חמרא חייא ומערב ביה עד שלא יהא ניכר טעם אם כן אין לדבר סוף ופרש״י א״כ. דכולי האי חיישינן אין לדבר סוף שאף המים לבדם אסור למכור לחנוני שמא יערבם ביין אלא לא חשו חכמים אלא בזמן שאני מוכר לו דבר העשוי לרמות בו כמו שהוא עכשיו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יא) אין מערבין מים ביין ומי שנתערב כו׳ משנה שם ופי׳ רש״י לא ימכרנו בחנות הוא עצמו ולא ימכרנו פרוטה פרוטה אא״כ יודיענו לכל א׳ אחד הבאים לקנות ממנו שמים מעורבין בו ולא ימכרנו לתגר הכל ביחד אע״פ שמודיעו מפני שהוא לוקחו למכרו בחנות וירמה אותן שלא יודיע להן עכ״ל ואף דהמשנה קתני ולא לתגר אע״פ שמודיעו שאינו אלא לרמות שינה רבינו וכתב שמא ירמה כו׳ דס״ל דה״ק דהאי תגר אינו קונה להחזיק לעצמו אלא למכרו לאחרים ואז יש לחוש שירמה וכאילו אמר שאינו אלא למכור ומזה יש ללמוד דדוקא לתגר אסור למכרו אבל לב״ה מותר למכרו לו ביחד כשמודיעו ודוק:
(יא) {יא} אין מערבין מים ביין ומי שנתערב וכו׳. משנה שם מי שנתערב מים ביינו לא ימכרנו בחנות וכו׳:
רמב״ם מכירה י״ח:ו׳
(לו) נ) שם ושם ברמב״ם ד״ו
(לז) ס) שם במשנה
(לח) ע) וימכרנו בחנות
(כא) לא ימכרנו בחנות – פי׳ הוא עצמו לא ימכרנו מעט מעט בחנותו אא״כ הודיעו לכל הבאים לקנות ממנו ולתגר אסור למכור אפי׳ אמר לו שיש בו מים ושיגלה אותו לכל הבאים לקנות ממנו דשמא לא יודיע הוא לעולם ויורה לנפשו היתר כיון שלא נעשה בביתו ולא ראה עירוב המים ועפ״ר שכתבתי דמ״ה אסרו בתגר טפי מבע״ה משום דבבע״ה איכא עוד צד לטיבותא די״ל דאין דעתו למכור כלל אלא ישאר בידו משא״כ תגר שאומנתו בכך וימכרו בודאי ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עהכל
 
(יג) מָקוֹם שֶׁנָּהֲגוּ לְעָרֵב בֵּין הַגִּתּוֹת מַיִם, מֻתָּר לְעָרֵב כְּשִׁעוּר שֶׁדַּרְכָּם לְעָרֵב.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהעודהכל
רמב״ם מכירה י״ח:ו׳
(יב) {יב} ומה שכתב ובמקום שנהגו שכל מי שקונה דבר טועמו תחלה הותר לערב בו לעולם וכו׳ היינו דאמרינן בגמרא שם והאידנא דקא מערבי שלא בין הגתות א״ר פפא דידעי וקא מחלי רב אחא בריה דרב איקא אמר הא מני רבי אחא הוא דתני׳ ר׳ אחא מתיר בדבר הנטעם ופרש״י בדבר הנטעם. שאדם טועם קודם שלקחו ויכול להבחין שנתערב בו והרמב״ם בפי״ח מהל׳ מכירה כתב כלשון הזה ואם היה טעמו ניכר מותר לערב בכ״מ שכל דבר הניכר טעמו מרגיש הלוקח עכ״ל והא דרבי אחא מתיר בדבר הנטעם אע״ג דבגמרא אמערב יין קשה ברך איתמר כתבה רבינו גבי עירוב מים משום דה״ה והוא הטעם וכתב רבינו בסימן שאחר זה שכל אלו הדברים במקום שאין מנהג אבל במקום שיש מנהג הולכים אחר המנהג:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יב) הותר לערב כו׳ ל׳ הגמרא רב אחא מתיר בדבר הנטעם ואע״פ דרב אחא אעירוב יין ביין קאי משמע לרבינו דה״ה בעירב מים ביין:
ומש״ר לעולם פי׳ אפילו שלא בין הגיתות ומיהו דוקא כשיעור שנרגש בחוש הטעם וק״ל ואמרינן שם בגמרא דלא חיישינן שמא הקונה אותו יוסיף עליו מעט יין ויבטל טעם המים וירמה בו אחרים דאינו אסור אלא דבר שיכול לרמות כמו שהוא דאל״כ אין לדבר סוף:
(יב) {יב} ובין הגתות וכו׳. ברייתא ומימרא דרב שם וכל זה כתב גם ברמב״ם בפי״ח ממכירה רק דדין היתר בדבר הנטעם כתבו הרמב״ם אצל דין עירוב יין לקשה ברך וכך הוא בגמרא ואיכא לתמוה אדברי רבינו שלא כתבו אדין עירוב יין קשה ברך וכתבו כאן אצל דין עירוב מים ביין ונראה דרבינו למד להורות כך מהא דאיתא התם רבה אמזיג ליה חמרא שדריה לחנוואה א״ל אביי והתנן ולא לתגר אע״פ שמודיעו א״ל מזיגה דידי מידע ידיע שאני נותן בו מים הרבה וכ״ת דמייתי חמרא חיא ומערב ביה עד שלא יהא ניכר טעם המים א״כ דלכולי האי חיישינן אין לדבר סוף שאף המים לבדם אסור למכור לחנוני שמא יערבם ביין ולא חשו אלא בזמן שאני מוכר לו דבר העשוי לרמות בו כמו שהוא עכשיו והשתא מדקאמ׳ רבה מזיגה דידי מידע ידיע כלומר דבטעימתו ניכר טעם המים וליכא למיחש לרמאו׳ כמות שהוא עכשיו אלמא דבמקומו הם נוהגים לטעום דאי לא נהגו לטעום אע״ג דמידע ידיע מזיגה דידיה מאי הוי סוף סוף עשוי לרמות בו אחרים אלמא דבעירוב מים ביין נמי היכא דנהגו לטעמו וטעמו ניכר מותר לערב וס״ל לרבינו דבעירוב יין קשה ברך נמי אם היה טעמו ניכר דמותר לערב שלא בין הגתות היינו דוקא במקום שנהגו שהקונה טועמו תחלה ומש״ה המתין רבינו וכתב דין היתר העירוב בדבר הנטעם לאחר שכתב דין עירוב יין קשה ברך ודין עירוב מים ביין לאורויי דאתרווייהו קאי שמותר לערב בדבר שטעמו ניכר ומרגיש הקונה אותו במקום שהכל נוהגים לטעמו ודוק:
ודע דבש״ע סעיף י״ב כתב וז״ל לעולם אין מערבין מים ביין וכו׳ והאי לעולם ט״ס הוא וצריך להגיה בסוף סעיף הקודם לו וצ״ל ולפיכך מותר לערב אותו לעולם כלומר דכיון שטעמו מרגיש הלוקח לפיכך מותר לו למוכר לערב אותו לעולם אבל אי אפשר לומר דלעולם אין מערבין מים ביין שהרי אחר כך כתב דבין הגתות מותר לערב כשיעור שדרכם לערב ופשוט הוא:
רמב״ם מכירה י״ח:ו׳
(לט) פ) שם ושם במשנה וכדמפרש לה רב שם וכ׳ ה״ה והטעם שבזמן הגתות קולטין המים טעם היין אבל שלא בין הגתות הוא נחשב כאלו הוא מזוג
(מ) צ) בריית׳ שם
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולההכל
 
(יד) בְּמָקוֹם שֶׁנָּהֲגוּ שֶׁכָּל מִי שֶׁקּוֹנֶה דָּבָר טוֹעֲמוֹ תְּחִלָּה, מֻתָּר לְעָרֵב בּוֹ לְעוֹלָם. אֲבָל אִם אֵין הַכֹּל טוֹעֲמִים, לֹא.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהעודהכל
רמב״ם מכירה י״ח:ו׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם מכירה י״ח:ו׳
(מא) ק) ל׳ הטור סי״ב מימר׳ דר׳ אחא בריה דרב איק׳ ובריית׳ שם ואע״ג דבגמ׳ אמערב יין קשה ברך אתמר כתבה רבינו גבי עירוב מים משום דה״ה והוא הטעם
(מב) פי׳ דוקא מים רבים דכל מי שיטעום ידע שיש בו מים כעובד׳ דרבא שם דודאי היה במקום שנהגו לטעום ולא התירו שם אלא על חד תלת וכ״כ ה״ה ד״ו ושלא כתבו הרמב״ם לפי שאינן מצוי שיתערב מים כ״כ ביין ע״כ כן ראיתי בב״ח
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולההכל
 
(טו) אֵין מְעָרְבִין שִׁמְרֵי יַיִן בְּיַיִן. אֲפִלּוּ אִם קָנָה מִמֶּנּוּ שְׁתֵּי חָבִיּוֹת שֶׁל יַיִן, אֵין מְעָרְבִין שִׁמְרֵי חָבִית זֶה (יַיִן) שֶׁל זֶה. אֲבָל אִם קָנָה מִמֶּנּוּ חָבִית יַיִן הַמִּדָּה בְּכָךְ וְכָךְ, כְּשֶׁבָּא לִמְדֹּד יָכוֹל לְעָרֵב הַשְּׁמָרִים עִם הַיַּיִן, וּמוֹכֵר לוֹ הַכֹּל בְּיַחַד.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עעודהכל
רמב״ם מכירה י״ח:ח׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יג) אין מערבין שמרי יין ביין כו׳ אבל אם קנה ממנו חבית כו׳ כעין זה כ״ר עוד בסמוך סי״ח וי״ט לענין שמן וכתב אח״כ דברי הרמב״ם דפליג עליה ומקור דין עירוב שמרי יין מפ׳ הזהב ומקום דין עירוב שמרי שמן מפ׳ המפקיד ובין לרא״ש ובין לרמב״ם למדו השמועות זו מזו לדינים הנאמרים ביין לשמן וכן להיפך וז״ל המשנה אין מערבין שמרי יין ביין אבל נותן לו את שמריו ובגמרא נותן לו את שמריו והא אמרת רישא אין מערבין כלל כו״ א״ר יהודא ה״ק אין מערבין שמרים של אמש בשל יום ולא של יום בשל אמש אבל נותן לו את שמריו ופרש״י דאמש ויום ל״ד אלא משום דסתם אמש ויום משתי חביות הן ואמר ששמרים שנשארו בחבית זו אין מערבין אותן בחבית אחרת של יין לפי ששמרי יין של זו מקלקלין יין אחר ובפ׳ המפקיד דף מ׳ תנן יוציא לו לוג ומחצה שמרים כו׳ אם היה שמן מזוקק אינו מוציא לו שמרים כו׳ ר׳ יהודא אומר אף המוכר שמן מזוקק לחבירו מקבל עליו לוג ומחצה שמרים למאה ובגמרא אמר אביי לר״י מותר לערב שמרים וה״ט דמקבל דא״ל אי בעי לערובי לך מי לא ערבית השתא נמי קביל לדברי חכמים אסור לערב שמרים והיינו טעמא דלא מקבל דא״ל אי בעית לערובי לי מי הוי שרי לך השתא נמי לא קבילנא א״ל רב פפא אדרבה לדברי חכמים מותר לערב שמרים והייכו טעמא דלא מקבל דא״ל מדלא ערבת לי אחולי אחלת לי לר׳ יהודא אסור לערב שמרים והיינו טעמא דמקבל דא״ל אי בעית לערובי לך לא שרי לי קבולי לא מקבלת זבין וזבין תגרא אקרי ע״כ ופרש״י יוציא לו כו׳ המפקיד שעירב יין הפקדון עם יינו ינכה לנפקד לוג ומחצה לשמרים ר״י אומר אף כו׳ כלומר כשם שהמפקיד מנכה להנפקד כך המוכר לחבירו שמן ונותן לו תמיד כשהוא צריך והוא מזוקק מנכה ללוקח לוג ומחצה מחמת שמרים (ומדקתני ר״י אומר כו׳ ש״מ דלרבנן מוכר אינו מנכה ללוקח כלום) מותר לערב המוכר לחבירו סתם בעת שהשמן מזוקק ושמריו משוקעים מותר לו לערבו ולבלבל השמרים המשוקעים שיחזרו ויתערבו ויצאו עם השמן בתוך המדה ופסקו הרי״ף והרא״ש הלכתא כת״ק דר״י וכתב עוד הרא״ש ז״ל והלכתא כרב פפא דבתראה הוא ומותר החנוני לערב ולבלבל ממה שהוא מוכר כדי שימכור השמרים שבחבית עם השמן וה״נ אמרינן בהזהב גבי יין דאין מערבין שמרים שבחבית זו ביין של חבית אחרת אבל נותן לו את שמריו של אותה חבית עכ״ל הנה הלך הרא״ש ז״ל בשיטת רש״י ובשיטתו הלך רבינו והרמב״ם נ״ל דפסק ג״כ כאוקימתא דרב פפא שהיה בתראי אלא דס״ל דהלכה כר׳ יהודא וטעמו נ״ל משום דלא מצינו דהזכיר רבינו הקדוש המסדר המשניות דברי חכמים בהמשנה בהמפקיד והמשנה והברייתא והסוגיא דפ׳ הזהב אזלי אליבא דר״י שפיר ומה שחילק הרמב״ם וכתב תחלה אסור לערב ואח״כ כתב ואם עירה כו׳ מותר וגם הוסיף איסור עירוב אפילו שמרים בשמרים נלע״ד דלמד הכל מסוגיא דפ׳ הזהב הנ״ל (בי׳) [בביאור] משנה דקתני אין מערבין שמרי יין ביין מפרש ר״י דה״ק אין מערבין שמרים של אמש בשל היום כו׳ וזה הל׳ משמע דאפילו השמרים עצמן אסור לערבן בכה״ג אלו לתוך אלו וזה ע״כ מיירי כשבא לערב מחבית זו לחבית זו ולמכרם יחד דאין דרך למדוד השמרים לאחדים מדות מדות שתאמר שבשעת מכירת מעט מעט איירי וגם אין טעם לעירוב אלו לתוך אלו בשעת המדידה מעט מעט דדוקא בעירוב שמרים לתוך יין רגילין לערבן בשעת המדידה למכרו אגב היין ודומה דהכי קתני אבל נותן את שמריו לתוכו דהיינו כשבא לערות כל החבית לחבירו וקאמר דאחר ששפה המוכר כל היין מחביתו לחביתו דהלוקח אזי מותר לערות לבסוף גם שמרים דאותו יין עצמו לתוכו והרי לפנינו שני הדינים דכתב הרמב״ם דאסור לערב אפילו שמרים בשמרים של אמש בשל יום ור״ל דשתי חביות וכמ״ש רש״י הנ״ל ושבאם מערה כל החבית יחד דמותר ליתן בסוף שמרים בתוכו ומ״ש בתחילה אסור לערב שמרים בתוך יין ושמן וזה מיירי אפילו בשמרים דאותה חבית עצמה ומיירי כשמודד לו מעט מעט דאז אסור לו לערב השמרים ביין כדי למדדן יחד למד זה מדברי ר״י דפ׳ המפקיד דאמר המוכר שמן מזוקק מקבל עליו לוג וחצי שמרים ופרש״י דלא התנה עמו למוד השמן מזוקק אלא למכור לו מעט מעט יין או שמן סתם והמוכר מודד לו לחביתו מעט מעט כשהיה צלול וקאמר דמנכה לו בסוף לוג וחצי למאה לוג וס״ל כאוקימתא דרב פפא דהיה בתראי דס״ל דלמ״ד דאוסר מתחילה לערב ס״ל דצריך הלוקח לקבל עליו לבסוף שמרים מוכח מזה דאסור לערב שמרים דרך מכירתו מעט מעט אפילו מאותה חבית עצמה ומה״ט נראה דקיצר רבינו וכתב סתם בל׳ הרמב״ם אסור לערב כו׳ ולא הזכיר אמש בשל יום כלשון הגמרא והרמב״ם שם ואכתוב ל׳ בסמוך משום דס״ל דכל עירוב אסור אפילו מאותה חבית עצמה א״ל כשמערה כל החביות יחד ומ״ש הגמרא והרמב״ם אמש בשל היום אשמרים כ״כ וכמ״ש הרמב״ם בהדיא בשמרים ולא כ״כ בתחילת דבריו בעירוב יין משום דאין דרך שמרים למכרן מעט מעט במדה כ״א הכל יחד וכמ״ש ואין איסור בהן אלא לערב משתי חביות יחד (קלקלו) [דיקלקלו] זה בזה ועיין מה שכתבתי עוד בסמוך בביאור דברי המגיד משנה והוכחתי דמ״ש המ״מ שם דיש מי שפירש כו׳ הוא כפירוש רבינו להרמב״ם ע״פ מה שכתבתי מכל וכל ושאותו תפס המ״מ לעיקר ע״ש. גם הב״י כתב בשם בעל המרשים דהרמב״ם פסק כר׳ יודא ע״ש אך דבריו סתומים והב״י דחה דבריו וכתב דגם הרמב״ם פסק כחכמים וכאוקימתא קמייתא וע״ד שכתב המ״מ בפי׳ הראשון שאכתוב בסמוך וגם שאר דברי ב״י בזה הן קצרים וסתומים ומעורבבים ואשר כתבתי כאן ואוכיח אותו בסמוך בס״ך מכמה קושיות הוא הפי׳ המדוייק בעיני ודוק:
(יג) אין מערבין שמרי יין ביין כו׳ לשון המשנה סוף פ׳ הזהב וכתבתי לשונו בדרישה והארכתי בביאור דעת רבינו מ״ש כאן ובסמוך מסי׳ י״ח והלאה ובביאור דעת הרמב״ם והביאו רבינו שם ס״ך וכאן בפרישה אקצר ואכתוב פי׳ פרטי דבריהן. מ״ש אין מערבין שמרי יין ביין ר״ל שמרים של חבית זה אסור לערבן ביין של חבית אחר וכ״כ הרא״ש בהדיא. ומש״ר שאפילו אם קנה ממנו שתי כו׳ פי׳ אע״ג דשמרי כל החביות מותר לערב ביין שלו לא אמרינן כיון שקנה שניהם כחבית אחת דמי וק״ל:
מקלקלות חבית אחרת פי׳ יין של חבית אחר:
יכול לערב השמרים כו׳ פי׳ אפי׳ אינו מודיע וכ״ש אם מערה יין מחבית זו לחבית אחרת שנותן שמריו לתוכו ודוק לקמן:
(יג) {יג} אין מערבין שמרי יין ביין וכו׳ משנה ואוקימתא דגמרא שם ומשמע בגמרא דאפילו מודיעו שהוא מערב שמרי חברי זו בחבית זו אסור שמא ירמה בו אחרים אבל יכול לערב השמרים עם היין שבתוך אותה חבית אפילו לא הודיעו:
רמב״ם מכירה י״ח:ח׳
(מג) ר) שם במשנה
(מד) ש) לשון הטור סי״ג אוקימת׳ דמתני׳ שם וברייתא משמיה דר׳ יהודה וכפירש״י שם דיום אמש לאו דוקא אלא חלוק הכלים הוא שיש להקפיד מחבית לחבית
(כב) אין מערבין שמרי יין ביין כו׳ – כן הוא לשון הטור ורצה לו׳ אסור ליקח שמרים מחביות זה לתנם ליין שבחביות אחר מפני שמקלקלו ומסיים וכ׳ דאפי׳ קנה אחד מחבירו ב׳ חביות יין ובא למוסרם ללוקח אף שמותר להמוכר לערב. שמרי׳ דכל חביות לתוך יינו ולמודדו לו במדה עם היין מ״מ אסור לערב שמרים של חביות זה לתוך יין דחביות של זה:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עהכל
 
(טז) הַתַּגָּר נוֹטֵל מֵחָמֵשׁ גְּרָנוֹת וְנוֹתֵן לְמָקוֹם אֶחָד, אוֹ מֵחָמֵשׁ גִּתּוֹת וְנוֹתֵן לְתוֹךְ חָבִית אֶחָד, שֶׁהַכֹּל יוֹדְעִים שֶׁלֹּא גָּדְלוּ כֻּלָּם בְּשֶׁלּוֹ, וּבְחֶזְקַת זֶה קוֹנִים מִמֶּנּוּ. וּבִלְבַד שֶׁלֹּא יְכַוֵּן לִקְנוֹת הָרֹב מִמָּקוֹם הַטּוֹב כְּדֵי שֶׁיֵּצֵא עָלָיו קוֹל שֶׁהוּא קוֹנֶה הַכֹּל מִמָּקוֹם הַטּוֹב, וְקוֹנֶה גַם מִמָּקוֹם הָרַע וּמְעָרְבוֹ עִמּוֹ.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהעודהכל
רמב״ם מכירה י״ח:ז׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יד) התגר נוטל מחמשה גרנות כו׳ משנה שם ד״ס:
(יד) {יד} התגר נוטל מה׳ גרנות וכו׳ עד ואין בני השוק יכולין לעכב עליו. משנה וגמרא שם:
רמב״ם מכירה י״ח:ז׳
(מה) ת) לשון הטור סי״ד ושש במשנה וכפירש״י שם
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולההכל
 
(יז) מֻתָּר לִבְרֹר הַפְּסֹלֶת מִתּוֹךְ הַגְּרִיסִים וּמִן הַקִּטְנִיּוֹת כְּדֵי שֶׁיֵּרָאוּ יָפִים, שֶׁזֶּהוּ דָּבָר הַנִּרְאֶה לָעַיִן, וְיָכוֹל הַלּוֹקֵחַ לִרְאוֹת וּלְהָבִין כַּמָּה שָׁוִים יוֹתֵר בִּשְׁבִיל שֶׁהוֹצִיא מֵהֶם הַפְּסֹלֶת. וּבִלְבַד שֶׁלֹּא יִבְרֹר הָעֶלְיוֹנִים וְיַנִּיחַ הַפְּסֹלֶת בַּתַּחְתּוֹנִים.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבעודהכל
רמב״ם מכירה י״ח:ד׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טו) מותר לברור שזהו דבר הנראה ג״ז משנה וגמרא שם והלכה כחכמים:
רמב״ם מכירה י״ח:ד׳
(מו) א) שם סט״ו משנה שם וכחכמים
(כג) ויכול הלוקח לראות ולהבין כו׳ – הטור מסיים בזה ז״ל וטוב לו לעלות בדמיה כדי שלא יצטרך לטרוח ולבררם:
(י) ולהבין – הטור מסיים בזה ז״ל וטוב לו לעלות בדמים כדי שלא יצטרך לטרוח ולבררן. שם:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבהכל
 
(יח) מֻתָּר לְחֶנְוָנִי לְחַלֵּק קְלָיוֹת וֶאֱגוֹזִים לְתִינוֹקוֹת, כְּדֵי לְהַרְגִּילָם שֶׁיִּקְנוּ מִמֶּנּוּ. וְכֵן יָכוֹל לִמְכֹּר בְּזוֹל יוֹתֵר מֵהַשַּׁעַר, כְּדֵי שֶׁיִּקְנוּ מִמֶּנּוּ, וְאֵין בְּנֵי הַשּׁוּק יְכוֹלִים לְעַכֵּב עָלָיו {וְעַיֵּן לְעֵיל סִימָן קנ״ו סָעִיף ה׳.}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עחכמת שלמהפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) כתב רבינו ירוחם נל״א ח״ו אם שני בני אדם דרים בעיר אחת והאחד רוצה להלוות במעט ריבית יותר מחבירו לא מצי מעכב עליו כדאמרינן פרק לא יחפור (כא:) לענין חנוני ועיין במרדכי פרק לא יחפור:
(טז) ומותר לחנוני כו׳ משנה שם:
(יז) ואין בני השוק יכולין לעכב כו׳ אחילק קליות ואמכירה בזול קאי ולאפוקי מאבא שאול שאסר שם מפני שמקפח בזה פרנסת בני חנוני חבירו ע״ש:
(מז) ב) שם סח״ז ושם במשנה כחכמים וכדמפרשי בגמ׳ טעמייהו דאמרי ליה אנא מפלגינ׳ אמגוזי ואת פליג שיסקי
(מח) ג) במשנה וכחכמים וזכור לטוב וכדמפרש בגמ׳ שאוצרי הפירות יראו שהוזלו וימכרו בזול
(כד) מותר לחנוני לחלק כו׳ – קמ״ל שאין שאר החנונים יכולין למחות בידו וכן במכירה בזול קמ״ל דאין בני העיר יכולין למחות בידו לאמר שמקלקל ומזיל השער:
וכן יכול למכור בזול יותר מהשער – נ״ב: הנה נשאלתי באחד שדר בכפר אם מותר למכור יי״ש בזול לאנשי העיר אחרת או לא. והשבתי בפשיטות דאין שום איסור בדבר דבשלו הוא עושה. וק״ו הוא דמה שבעיר שדר שם מותר למכור בזול ממה שמוכרים אחרים מכ״ש במקום אחר שמותר לעשות כן אך הוגד לי שבשו״ת פנים מאירות ח״א כותב לאיסור ובשו״ת גור ארי׳ יהודא חלק חו״מ סי׳ כ״ב מביאו וחולק עליו. והנה עיינתי שם. ושם הי׳ המעשה דב׳ הכפרים הי׳ בתחום אחד במקום שמותר לילך בשבת ולכך בזה דינם כעיר אחת. ואף ע״ז חולק הגור ארי׳ יהודא הנ״ל אבל בכפר שאינו בתוך התחום גם הפמ״א מודה שמותר. גם דברי הפמ״א תמוהין שמחלק בין תבואה ליי״ש ומכח דבתבואה הוי מעלה דזילי תרעא כמש״א בש״ס. והוא תמוה דהרי בש״ע וטור כתבו סתמא דמותר למכור בזול ולא חלקו בין תבואה לשאר דבר ומוכח דאין חילוק ומה דקאמר שם הש״ס מ״ט דרבנן נעלם ממנו פרש״י במקומו דהשאלה הוי רק למה מברכין אותו רבנן ע״ז מתרץ דזילי תרעא אבל גוף הדין אין חילוק בין זולי תרעא או לא. והגור ארי׳ אף שהרגיש קצת בזה מ״מ הבי׳ ממרחק לחמו מדברי הנ״י ולא ראה שהוא רש״י במקומו ולכך הש״ע דנקט סתם שמותר ואינו מכרכו אינו מחלק בשום דבר ולא כתב הטעם דזילי תרעא וגם מה שדוחה הפנים מאירות ב׳ כפרים בתוך התחום אחד כאלו דרים יחד. מנ״ל זה לומר דתוך התחום הוי כעיר אחת לענין זה. ואין לומר דמעשה שהי׳ כך הי׳ ובאמת אף באינו בעיר אחת אוסר. דא״כ מה ראי׳ הוי מן הש״ס דלו יהא כפי הבנתו דכוונת מ״ט דרבנן הוי על גוף ההיתר מ״מ זה הוי רק בעיר אחת אבל כל שאין מקום אחד דא״ש בלא״ה וגם הת״ק מודה בזה ומה ראי׳ הו״ל ובע״כ דס״ל דתוך תחום אחד הוי כעיר אחת לענין זה ומנ״ל כן לכך דבריו תמוהין בזה. ולדינא ודאי דמותר אפי׳ בעיר אחת כדמוכח להדיא מלשון הש״ע ומפרש״י הנ״ל וזה ברור לפענ״ד:
(ב) למכור בזול – עמ״ש לעיל סי׳ קנ״ו ס״ה סק״ח בשם תשו׳ אח״ז פמ״א שכ׳ דדוקא במכירת פירות ותבואה כו׳ ע״ש:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עחכמת שלמהפתחי תשובההכל
 
(יט) אָסוּר לְעָרֵב שְׁמָרִים, בֵּין בְּיַיִן בֵּין בְּשֶׁמֶן, וַאֲפִלּוּ כָּל שֶׁהוּא.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם מכירה י״ח:ח׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם מכירה י״ח:ח׳
(מט) ד) ל׳ הרמב״ם שם פי״ח מה׳ מכירה ד״ח שם במשנה ושם בברייתא וכפי׳ רש״י שם וכמ״ש בסעיף ט״ז ומבואר עוד בסעיף שאחריו
(כה) אסור לערב שמרים כו׳ – שני הסעיפים ס״ט וכ׳ הו׳ מל׳ הרמב״ם פי״ח ממכירה והארכתי בד״ר בביאורו ובביאור דברי המ״מ המבאר בסתומ׳ ובערבוב דברי׳ והוכחתי דהרמב״ם סבור דאסור לערב אפי׳ שמרי אותו חביות עצמו ביינו כשבא למכור לחבירו ולמדוד לו מדות מדות (אם לא שמוכר כל החביות יחד דאז מותר לו ליתן גם שמריו בתוכו ע״ש) ומ״ה ס״ל דצריך לקבל עליו שמרים דאל״כ זבין וזבין תגרי איקרי משא״כ אם היה מותר לערב בשעת מדידה ולא עירב לא היה מקבל עליו דאמרי׳ מדלא עירב אחולי אחיל ליה והוא דעת הי״א דכ׳ מור״ם בס״ס זה וא״כ הוא דברי המחבר סותרים זא״ז דבסעיף ט״ו כ׳ דשמרי אותו חביות מותר לערבו במדידה והוא כדברי הרא״ש והטור שפסקו כן וכאן סתם לאיסור והוא כדברי הרמב״ם והטור כתבם בל׳ פלוגתא גם מור״ם דכ׳ בסוף סי׳ זה ז״ל וי״א כו׳ אלא דמותר לערב שמריו כו׳ ש״מ דס״ל דלהרמב״ם אסור לערב אפי׳ בכה״ג וצ״ל דהמחבר אזיל לטעמי׳ שכ׳ בב״י פי׳ לדברי הרמב״ם דזה דכ׳ דאסור לערב שמרים כו׳ ר״ל דאסור לערב שמרי חביות זה ביין אחר אבל לערב דרך מדיד׳ שמרים דאותו חביות מיין גם הרמב״ם ס״ל דמותר ולכן כ׳ המחבר בסט״ו דכשבא למדוד יכול לערב כו׳ אבל בדרישה דחיתי פי׳ זה בדברי הרמב״ם והוכחתי דגם הטור לא פי׳ דברי הרמב״ם כן והמחבר השמיט הא דכ׳ הרמב״ם אחר זה ז״ל אבל אם עירה היין מכלי אל כלי נותן שמריו לתוכו עכ״ל והביאו הטור ואפשר שסמך ע״ז משום דלפי׳ הב״י גם הרמב״ם ס״ל דאפי׳ כשבא למדוד מדה מדה מותר לערב השמרים בתוך היין מכ״ש כשבא לערה כל החביות מכליו דמוכר לכליו דלוקח דמותר גם משום דזה נשמע ממילא ממה דכ׳ אחר זה דאם מכר לו שמן סתם מקבל לוג ומחצה שמרים דהוא לפירוש הב״י מטעם דמותר לערב וכמ״ש בסמוך ודוק:
(יא) שמרים – עיין סמ״ע שהאריך בביאור דברי הרמב״ם בזה ע״ש:
(ה) (ליקוט) אסור כו׳ בין כו׳ – ביין מתני׳ שם ס׳ א׳ בשמן שם מ׳ ב׳ כחכמים ואליבא דאביי וכמ״ש הרי״ף שם והלכה כת״ק וכמו ביין אבל הרא״ש פ׳ כר״פ אליבא דרבנן אלא שפי׳ כפירש״י שם ד״ה מותר כו׳ לערב שמריו שבחבית וכמו ביין שם ס׳ א׳ וז״ש בס״כ בהג״ה אלא דמותר כו׳ (ע״כ):
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(כ) הַמּוֹכֵר לַחֲבֵרוֹ שֶׁמֶן מְזֻקָּק, אֵינוֹ מְקַבֵּל שְׁמָרִים. מָכַר לוֹ שֶׁמֶן סְתָם, מְקַבֵּל לֹג וּמֶחֱצָה שְׁמָרִים לְכָל מֵאָה לֹג, וּמְקַבֵּל בִּשְׁאָר שְׁמָרִים שֶׁמֶן עָכוּר הָעוֹלֶה לְמַעְלָה עַל פְּנֵי הַשֶּׁמֶן יָתֵר עַל הַשְּׁמָרִים הַיְדוּעִים בְּאוֹתוֹ מָקוֹם. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, כְּשֶׁנָּתַן לוֹ מָעוֹת בְּתִשְׁרִי, שֶׁהַשֶּׁמֶן עָכוּר, וְלָקַח הַשֶּׁמֶן בְּנִיסָן בְּמִדַּת תִּשְׁרִי שֶׁהִיא גְדוֹלָה מִפְּנֵי אוֹתוֹ הַשֶּׁמֶן הַקּוֹפֶה לְמַעְלָה. אֲבָל אִם לָקַח בְּמִדַּת נִיסָן שֶׁהִיא קְטַנָּה מִפְּנֵי שֶׁכְּבָר צָלַל הַשֶּׁמֶן, אֵינוֹ מְקַבֵּל אֶלָּא הַשְּׁמָרִים בִּלְבַד. {הַגָּה: וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּאֵין מְנַכֶּה לוֹ הַשְּׁמָרִים, אֶלָּא דְמֻתָּר לְעָרֵב שְׁמָרָיו שֶׁבֶּחָבִיּוֹת. אֲבָל אִם לֹא עֵרְבָן, אֵינוֹ מְנַכֶּה לוֹ רַק בִּשְׁבִיל הַקְּמָחִים הַצָּפִים לְמַעְלָה. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, כְּשֶׁמָּכַר לוֹ בְּשָׁעָה שֶׁהוּא עָכוּר, אֲבָל כְּשֶׁמָּכַר לוֹ בְּשָׁעָה שֶׁהוּא צָלוּל, אֵינוֹ מְנַכֶּה לוֹ אֲפִלּוּ הַקְּמָחִים (טוּר בְּשֵׁם הָרא״ש).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם מכירה י״ח:ט׳-י׳, רמב״ם שאלה ופקדון ה׳:ה׳
(יח) {יח} הקונה מחבירו חבית של יין או שמן סתם וכו׳ אפי׳ אם מוכר בשעה שהוא צלול וכו׳ אבל אם מכר לו הרבה שמן ביחד וכו׳ בפרק המפקיד (בבא מציעא מ.) תנן המפקיד פירות אצל חבירו ה״ז יוציא לו חסרונות וכו׳ יוציא לו ג׳ לוגין שמן למאה לוג ומחצה שמרים לוג ומחצה בלע אם היה שמן מזוקק אינו מוציא לו שמרים ר׳ יהודה אומר אף המוכר שמן מזוקק לחבירו ה״ז מקבל עליו לוג ומחצה שמרים למאה וכתבו הרי״ף והרא״ש והלכה כת״ק ובגמרא (שם:) אמר אביי כשתמצא לומר לדברי רבי יהודה מותר לערב שמרים ופרש״י המוכר שמן. לחבירו סתם בעת שהוא מזוקק ששקע ושקטו שמריו מותר לערב ולבלבל שמרי׳ המשוקעי׳ שיחזרו ויתערבו ויצאו עם השמן תוך המדה ורב פפא אמר איפכא מסתברא לדברי חכמים מותר לערב שמרים וכתב הרא״ש והלכתא כרב פפא דבתראה הוא ומותר החנוני לערב ולבלבל השמן שהוא מוכר כדי שימכור השמרים שבחבית עם השמן וה״נ אמרינן בפ׳ הזהב גבי יין דאין מערבין שמרי יין זה ביין של חבית אחרת אבל נותן לו את שמריו של אותה חבית ואם יש לחלק בין עכירות דיין לעכירות דשמן מהך דהכא אין ראיה שהמוכר שמן לחבירו בעת שהוא מזוקק שיכול לערב בו שמרים דשאני הכא שלקח השמן בשעת בית הבדים שכל השמן בחזקת שהוא עכור והתנה עמו ליתן לו כל השנה להסתפק ממנו ובאותו זמן יצלל השמן ובהא קאמרי רבנן דמותר לערב כיון שלקחו בשעת עכירות אע״פ שההסתפקות בזמן צלילותו ומיהו מדקאמר תלמודא אי ערבת לי מעיקרא הוה מזביננא ליה וסלקא דעתך דאיירי בתנוני אלמא בשעה שהשמן מזוקק מותר לערב בו שמריו ולמכרו עם השמן עכ״ל והשתא מה שהשוה רבינו יין ושמן להתיר לערב שמרים שבחבית וימדוד הכל ביחד ואפי׳ אם מוכר בשעה שהוא צלול מבואר בדברי הרא״ש שכתבתי:
(יט) {יט} {כ} ומה שכתב אבל אם מכר לו הרבה שמן ביחד ונתן לו מעט מעט וכו׳ אינו מנכה לו בשביל השמרים שהיה יכול לערבן וכו׳ כ״כ משום דאהא דתנן (שם) ר׳ יהודה אומר אף המוכר שמן מזוקק לחבירו כל ימות השנה וכו׳ פרש״י כשם שאמרו שמרים במפקיד כן אמרו במוכר שהמוכר שמן לחבירו ונותן לו מתוך חביותיו כשהוא מסתפק תמיד והוא מזוקק הרי הלוקח מקבל עליו לפחות לוג ומחצה מחמת שמרים משמע דלתנא קמא דפליג עליה אינו מנכה לו כלום בשביל השמרים וכבר נתבאר דהלכה כתנא קמא:
ומה שכתב אבל מנכה לו בשביל הקמחים הצפים עליו בד״א שקנאו ממנו בשעת הבדים וכו׳ שם תנא אחד הלוקח ואחד המפקיד לפקטים דכי היכי דמפקיד מקבל פקטים לוקח נמי מקבל פקטים והתניא רבי יהודה אומר לא אמרו שמן עכור אלא למוכר בלבד שהרי לוקח מקבל עליו לוג ומחצה שמרים בלא פקטים ל״ק הא דיהיב ליה זוזי בתשרי וקא שקיל מיניה בניסן כי מדה דתשרי הא דיהיב ליה זוזי בניסן וקא שקיל מיני׳ בניסן כי מדה דניסן. ופרש״י פקטים. פסולת הגרעינים הצפין על פני השמן: לוקח מקבל פקטים. אם מכר לו שמן סתם יקבל ממנו שמן עם פקטים:
לא אמרו שמן עכור אלא למוכר. לא אמרו הפסד עכירת השמן אלא למוכר: כי מדה דתשרי. כשער הדמי׳ של תשרי שהוא בזול וסתם שמנים עכורים וקיבל עליו פקטים: הא דשקיל מיניה בניסן. כשער של ניסן ביוקר דדרך כל השמנים להיות מזוקקים בניסן והלוקח סתם והמוכר סתם אין מוכר אלא מזוקק עכ״ל:
ומה שכתב רבינו בשם הרמב״ם הוא בפי״ח מהלכות מכירה ותחלת דבריו שכתב אסור לערב שמרים בין ביין בין בשמן וכו׳ ביין מתניתין היא בסוף פרק הזהב אין מערבין שמרי יין ביין אבל נותן לו את שמריו ומפרש בגמרא דה״ק אין מערבין של אמש בשל יום ושל יום בשל אמש אבל נותן לו את שמריו תניא נמי הכי ר׳ יהודה אומר השופה יין לחבירו הרי זה לא יערב של אמש בשל יום ולא של יום בשל אמש אבל מערב של אמש בשל אמש ושל יום בשל יום ופירש רש״י של אמש. מיין ששפה אמש ונשארו השמרים אין מערבין אותו ביין ששפה היום ששמרי יין זה מקלקלין יין אחר אבל נותן הוא לו את שמריו של יין עצמו ויום ואמש לאו דוקא וה״ה ליום ויום משתי חביות אלא אורחא דמילתא נקט דסתם יום ואמש מב׳ חביות עכ״ל.
והרמב״ם נראה שמפרש ג״כ דיום ואמש לאו דוקא ולא קפיד אלא אב׳ חביות אפילו לערב שמרי זו בשמרי זו:
ומה שכתב דבשמן נמי אסור לערב היינו כאביי דאמר כשת״ל לדברי חכמים אסור לערב ופסק כמותו משום דהוא מארי דתלמודא טפי מרב פפא ובנוסחי דידן בספרי הרמב״ם כתוב אבל אם עירה היין מכלי אל כלי נותן שמריו לתוכו ומשמע דדוקא ביין הוא דשרי אבל לא בשמן דביין דאיתמר איתמר בשמן דלא איתמר לא איתמר:
ומה שכתב המוכר לחבירו שמן מזוקק אינו מקבל שמרים מכר לו שמן סתם מקבל עליו לוג ומחצה שמרים לכל מאה לוג כתב המרשים נראה שפוסק כרבי יהודה ומפרש דהא דאמר רבי יהודה המוכר שמן מזוקק מקבל עליו לוג ומחצה שמרים לאו שאומר בפירוש כן אלא במוכר סתם ונותן לו שמן מזוקק וכבר כ׳ ה״ה שיש מי שפי׳ כן דברי הרמב״ם ז״ל ואין נ״ל לשוויי הרמב״ם חולק על הרי״ף ופוסק כיחידאי וטפי עדיף לומר שהוא ז״ל סובר דלא פליגי רבנן עליה דרבי יהודה אלא במפרש ואומר שמן מזוקק אני מוכר לך אבל במוכר שמן סתם מודי ליה דמקבל לוג ומחצה שמרים למאה:
ומה שכתב ומקבל עליו שמן עכור העולה למעלה על פני השמן זהו לדעתו פירוש פקטים האמור בגמרא:
ומה שאמר בד״א כשנתן לו המעות בתשרי שהשמן עכור וכו׳ זהו לדעתו פי׳ מה שאמרו בגמרא הא דיהיב ליה זוזי בתשרי וקא שקיל מיניה בניסן כי מדה דתשרי וכו׳ כי הוא ז״ל מפרש דמדה דתשרי ומדה דניסן לענין גודל המדה וקטנה הדברים אמורים
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כ) והרמב״ם כתב אסור לערב שמרים בין ביין בין בשמן כו׳ עד סופו כ״כ הרמב״ם שם בפי״ח דמכירה אלא ששם פי׳ יותר וכתב ז״ל ואפילו שמרים של אמש בשמרים של יום אסור וכתב המ״מ שם ז״ל אסור לערב שמרים כו׳ ברייתא שם ובהלכות וסוף הברייתא אבל מערב של אמש בשל אמש ושל יום בשל יום פי׳ רש״י דיום ואמש ל״ד אלא חילוק הכלים הוא שיש להקפיד מחבית לחבירו וז״ש המחבר אבל אם עירה היין וכו׳ המוכר לחבירו שמן מזוקק כו׳ פסק דלא כרבי יודא דמתניתין דפרק המפקיד וכן דעת ההלכות שם ויש מי שפירש שאפילו ר״ יודא מודה בא״ל שמן מזוקק ולא חילק אלא באומר שמן סתם ונתן לו בסתם מזוקק ונשארו בידו השמרים ואומר ר׳ יודא שנותן השמרים ופוסק רבינו כאוקימתא קמא דאמרינן לדברי חכמים אסור לערב השמרים וז״ש למעלה אסור לערב שמרים ביין ובשמן מוכר לו שמן סתם כו׳ זה נתבאר שם עכ״ל המ״מ והנה דברי המשנה והברייתא והגמרא ואוקימתא קמא ובתרא דפ׳ המפקיד ודפרק הזהב כבר כתבתי גם ביאור דברי הרמב״ם כפי הנלע״ד הכל תמצא מבואר לפני זה בדרישה בסי״ג ועתה באתי להוסיף ולבאר דברי המ״מ הללו כי קצרים גם סתומים הם מאד גם מעורבבים וא״א להולמן לע״ד כפי מה שהן מוצגים לפנינו כנ״ל. וזה יתבאר משלש קושיות גדולות שקשיין בדבריו. הא׳ הוא מ״ש ויש מי שפירש שאפילו ר״י מודה באומר שמן מזוקק כו׳ עד ופסק רבינו כאוקימתא קמא דאמרינן לדברי חכמים כו׳ ור״ל דפסק הרמב״ם כחכמים מדסיים וכתב עליו ז״ל וז״ש למעלה אסור לערב שמרים וכו׳ ור״ל כדברי חכמים דנקט דאמרו אסור לערב כו׳ וקשה מאחר דלפ״ז בסתם שמן הוא דפליגי ואמרו חכמים דלא יקבל שמרים ואיך כתב דפוסק כחכמים הלא הרמב״ם בהדיא [כתב] דבשמן סתם מקבל עליו. השני בהתחלת דבריו כתב ז״ל אסור לערב כו׳ ברייתא שם דלא יערב אמש בשל יום כו׳ הרי דפי׳ דברי הרמב״ם במ״ש אסור לערב דהיינו מחבית של זה ליין או שמרים של זה משום דמקלקלו ובסוף דבריו כתב ז״ל ופסק כאוקימתא קמא דאסור לערב שמרים וז״ש למעלה אסור לערב שמרים ביין ובשמן כו׳ משמע ומוכח דפירוש האיסור לערב דכתב הרמב״ם אפילו בחבית אחת דהא מזה איירי שם בהמפקיד המשנה (הנהו) [הנ״ל] באוקימתות ודוחק לומר דכוונת המ״מ במ״ש וז״ש למעלה כו׳ אינו אלא לומר דמ״ש דאסור לערב שמרים בשמן הוא מפ׳ המפקיד דאילו מההיא דפרק הזהב הנ״ל לא משמע אלא איסור שמרים ביין ומשמן לא איירי דא״כ לא הו״ל להמ״מ להזכיר כאן איסור עירוב שמרים ביין. ועוד דאכתי קשה כיון דמכאן מוכח דאפילו במוכר יין ושמן סתם מדות מדות אסור לערב אפילו שמרי עצמה לתוכה למה התחיל המ״מ לפרש דמ״ש הרמב״ם אסור לערב כו׳ דמיירי דוקא שמרים דמחבית זו אסור לערבו ביין דחבית אחרת. והשלישי דסיים המ״מ וכתב ז״ל מכר לו שמן סתם כו׳ זה מתבאר שם עכ״ל וק׳ הלא שם משמע דפליגי בשמן מזוקק ולא איירי בשמן סתם ודוחק לומר דכוונתו היה מדפליגי בשמן מזוקק משמע דבשמן סתם הכל מודים דקבולי מקבל עליה דא״כ לא הול״ל סתם זה מתבאר שם אלא הול״ל זה נלמד משם ואין זה מדרכי המ״מ לכתוב דבר שנוכל לטעות בו. ועוד יש לדקדק בדברי המ״מ שהתחיל וכתב המוכר לחבירו שמן מזוקק כו׳ פסק דלא כרבי יודא כו׳ דהו״ל לפרש אלא כמאן דהא כרבנן נמי לא אתיא הרמב״ם דהא לפי אותו פי׳ דפליגי במתנה עמו למכור לו שמן מזוקק נמצא האוקימתא דאביי ורב פפא קאי כולם אשמן מזוקק דאיירי בהו ר״י וחכמים ולפי אוקימתא דרב פפא ס״ל לחכמים דלא יקבל עליו שמרים מטעם דמתחלה היה מותר לערב ומדלא עירב מחל וכיון דס״ל כן בשמן מזוקק כ״ש דהול״ל הכי בשמן סתם דמתחילה היה מותר לערב ומדלא עירב מחל ולא היה לו לקבל עליו שמרים ואם כן למה כתב הרמב״ם דבשמן סתם מקבל עליו שמרים אלא ע״כ צ״ל לפי׳ זה דס״ל כאוקימתא קמייתא דאביי דס״ל אדרבה דמאן דסבר דמתחלה אסור לערב ס״ל דאין מקבל שמרים ולפ״ז אתי שפיר משום (דחז״ל) [דחכמים] לא פליגי אר״י כ״א במתנה עמו על שמן מזוקק ובזה סבירי להו דאסור לערב שמרים ומשום הכי נמי אין מקבל עליו שמרים מה שאין כן במוכר לו שמן סתם דמזה לא איירי האוקימתות ובו הכל מודים דמתחלה היה מותר לערב ומשום הכי נמי מודים חכמים דכל דלא עירב דמקבל שמרים דחדא באידך תליא לאוקימתא דאביי ואם כן הוה ליה להמגיד משנה לכתוב זה בפי׳ קמא מיד אחר שכתב דפסק דלא כר״י הוה ליה לסיים ולכתוב אלא כחכמים וכאוקימתא קמייתא. ועוד יש לדקדק במה דסיים וכתב שם אחר זה ז״ל ואמר רבי יודא שנותן השמרים ופוסק רבינו כאוקימתא קמא דאמרינן לדברי חכמים כו׳ דמאחר דפסק כחכמים למה הכניס רבי יודא בנתיים במ״ש ונותן השמרים. מכח כל הקושיות והדקדוקים הללו אני אומר דמ״ש המ״מ לבסוף ז״ל ופסק רבינו כאוקימתא קמא דאמרינן לדברי חכמים אסור לערב השמרים הוא מהופך וצריך לסדרו בפירוש הראשון. (ואפשר דגליון היה כתוב מבחוץ ופסק רבינו כאוקימתא קמייתא וקאי אפירוש הראשון וטעו וכתבוהו בפנים וקבעוהו אחר פירוש השני בסברם שגם אפי׳ השני קאי דס״ל דפלוגתת ר״י וחכמים איירי במתנה עמו בשמן מזוקק וכמוזכר בפשיטות דברי ר׳ יודא) וכתב שם ז״ל פסק דלא כרב יודא עליה סיים וכתב ופסק רבינו כאוקימתא קמא דאמרינן דלדברי חכמים כו׳ וכמ״ש והוכחתי לעיל בסמוך דלפי׳ הראשון דכתב המ״מ דפלוגתתן איירי במתנה עמו שמן מזוקק א״א לפרש דברי חכמים א״ל שפסק כאוקימתא קמא וכחכמים משא״כ לפי׳ השני דס״ל דבמתנה עמו על שמן מזוקק רבי יודא מודה דאין מקבל שמרים ופלוגתייהו הוא דוקא במוכר לו שמן סתם אז אי אפשר לומר דס״ל כאוקימתא קמא וכמ״ש לעיל בסמוך וגם אי אפשר לומר דס״ל כחכמים וכאוקימתא בתרא דהא לפי זה חכמים ס״ל דאין מקבל עליו שמרים ואפילו במוכר שמן סתם והרמב״ם פסק דבמוכר שמן סתם דמקבל עליו שמרים ומחוירתא דלפי׳ השני צ״ל דס״ל להרמב״ם דפסק כר׳ יודאי אליבא דאוקימתא בתרא וכן כתב ב״י בשם המרשים וכמ״ש והשתא א״ש הכל דמש״ה סיים וכתב המ״מ על אותו הפירוש ואמר ר׳ יודא שנותן השמרים ר״ל דס״ל להרמב״ם כרבי יודא דאמר שנותן פי׳ דמקבל השמרים במוכר שמן סתם ולא הוצרך לכתוב בפי׳ דהיינו כאוקימתא דרב פפא דמסתמא ס״ל כרב פפא דהוא בתראי (אבל במתנה על שמן מזוקק מודים וכנ״ל) וע״ז סייס המ״מ וכתב שפיר ז״ל וז״ש למעלה אסור לערב שמרים ביין ושמן ור״ל לפי׳ זה ס״ל לר׳ יודא דאפילו במוכר שמן סתם אסור לערב אפילו שמרים של עצמה כשמוכר ונותן לו מעט מעט דהא חדא באידך תליא לאוקימתא דרב פפא א״כ אין צריך לפרש דברי הרמב״ם במ״ש אסור לערב שמרים ביין ושמן דר״ל מחבית זו לחבית אחרת משום דמקלקל כמו שפירשתי תחלה אלא מיירי אפילו בשמרים באותה חבית עצמה אסור לערב במכרו לו מעט מעט כ״א בעירה לו כל החביות יחד מחביות דמוכר לחביות דלוקח דאז מותר לערב בשמרים עצמו וכמוזכר בדבריו שם ומ״ש תחלה דמיירי מעירב ב׳ חביות זהו דוקא לפירוש הראשון דכתב המ״מ דפי׳ פלוגתתן והאוקימתות הכל במתנה עמו במכירת שמן מזוקק דלאותו פי׳ אין איסור בעירב שמרי עצמה במכירת יין סתם אפילו לדברי חכמים כאוקימתא קמא דס״ל להרמב״ם כוותיה לאותו פי׳ וכמ״ש ולאותו פי׳ מ״ש הרמב״ם אבל אם עירה היין מכלי אל כלי כו׳ מיירי אפילו במוכר לו מעט מעט גם כן מותר לערב שמרי עצמה לתוכו ודוק כי בזה נתיישב הכל בס״ד וא״ש נמי במאי דסיים המ״מ וכתב חכר לו שמן סתם כו׳ זה מתבאר שם דכ״כ לפי׳ השני דסיים בו דס״ל דפלוגתתן היא בלא התנה עמו שמן בשמן מזוקק אלא שמן סתם ומבואר שם במשנה דר׳ יודא ס״ל דמקבל עליו לוג וחצי שמרים והלכה כוותיה לפי זה ודוק ומדכתב כן ש״מ דתפס זה הפי׳ לעיקר וגם רבינו תפסו לעיקר ומש״ה לא כתב רבינו בהעתקתו לדברי הרמב״ם דכתב אסור לערב שמרי כו׳ דמיירי באמש בשל יום או בעירוב שתי חביות כמ״ש הרמב״ם כי לפי׳ השני איירי הרמב״ם בשמרי עצמה דאסור לערב ביין אפילו במוכר לו מעט מעט וכמ״ש המ״מ (אפילו) לאותו פי׳ ז״ל וז״ש למעלה אסור לערב כו׳ וכמו שבארתיהו בס״ד ומש״ה העתיק רבינו גם לריש דברי הרמב״ם כי משמע לרבינו כפי׳ זה השני דס״ל דאסור לערב אפילו שמרי עצמה במוכר מעט מעט וזהו דלא כמו שכתב רבינו ראשונה ודלא כב״י שפי׳ לדברי הרמב״ם ע״ד הפי׳ הראשון שכתב המ״מ ולא שם לבו שהמ״מ ס״ל כפי׳ השני כמ״ש וגם קשה לי (לפ׳) [לפירושו] ולאותו פירוש הראשון איך פסק כאביי משום דהוא [סתמא] דתלמודא הא קיי״ל דמאביי ואילך הלכה כבתראי ועוד דא״כ לא הו״ל לרבינו לאתויי רישא דדברי הרמב״ם דהא לא פליג עליה ועוד דא״כ הול״ל בריש דבריו אסור לערב שמרים של אמש בשל יום כמ״ש אח״כ בשמרים אלא מחוורתא כדכתיבנא והוא נכון בעיני ודוק ועמ״ש עוד מזה לעיל בסי״ג ואף שבפירוש המשניות כתב הרמב״ם על הך משנה דהמפקיד ואין הלכה כרבי יהודא אין סתירה מהם חדא דאפשר דאאינך בבי דפליגי בהו רבנן ורבי יהודא בההוא מתניתין הוא דפסק כן ועוד דאין זה דבר חדש שסותם בחיבור הפסקים הפוך מה שסתם בפי׳ המשניות דוק ותשכח. ומה שיש עוד חילוק בין הרמב״ם ורבינו בההוא דקנו ממנו בשעת הבדים הוא מפני שמחולקים בפירוש דלישנא דגמרא דקאמר התם במפקיד לא קשיא הא דיהיב ליה בתשרי כו׳ דרש״י והרא״ש מפרשי ליה לענין יוקרא וזולא והרמב״ם מפרש ליה לענין גודל וקוטן המדה וכמעט היא היא ושניהם עולים יפה ע״ש:
(יט) בשל חבית אחרת פי׳ חבית אחרת של יין לא של שמרים ודו״ק. אבל אם מכר לו הרבה שמן כו׳ וה״ה יין וק״ל:
ונותן לו מעט מעט כו׳ פי׳ שקנה ממנו מאה מדות ונתן לו מדה אחר מדה בכל פעם שצריך לקח מדה א׳. אינו מנכה לו בשביל השמרים דיכול לומר לזה מדלא ערבת לי תחלה בכל פעם שמדדת לי אחולי אחלית לי. ומה שסיים רבינו וכתב ז״ל אינו מנכה לו בשביל השמרים שהיה יכול לערב בו כ״כ [אכל מדה] וכאילו אמר אינו מנכה כיון שהיה יכול לערבו כו׳ גם כתבו להבדל ולדיוק ללמדינו דדוקא השמרים שהיה יכול לערבו אינו מנכה אבל הקמחים דאין דרך לערב בו (אינו) מנכה כדמסיק וק״ל:
ומ״ש בשביל הקמחים בגמרא איכא פקטים ופירש״י פסולת הגרעינין:
(כ) בד״א שקנאו ממנו בשעת הבדים שדרכו להיות עכור פי׳ עכור מקמחים אבל לא משמרים ושעת הבדים היינו תשרי שסתם שמנים עכורים והם בזול וזה הלוקח לקח ממנו השמן בזול כשער של תשרי ונוטל השמן ממנו בניסן שאז השמנים צלולים להכי מנכה לו קמחים אבל אם לקחו ממנו בשער של ניסן שכל השמנים ביוקר כיון שהם צלולים אינו מנכה לו כלום כך מפורש בגמרא ע״פ פרש״י והוא דעת רבינז ודוק:
והרמב״ם כתב אסור לערב כו׳ עד סוף הסימן בפי״ח דמכירה וביאור דבריו נ״ל דהכי הוא אסור לערב שמרים בין ביין כו׳ כלומר המוכר שמן או יין לחבירו אפילו סתם שלא התנה עמו למכרו לו מזוקק אסור לו לערב ולבלבל השמרים המשוקעים שיחזרו ויתערבו ויבואו עם השמן בתוך המדה ומכ״ש שאסור לערב שמרי חבית זו בחבית יין אחרת ועד״ר שהוכחתי פי׳ זה ולא כב״י ודוק:
ואפילו שמרים בשמרים כו׳ במיימוני כ׳ שמרים של אמש בשל יום ור״ל שמרים של חבית זו בשמרים של חבית אחרת מטעם שמתקלקל ועד״ר שם כתבתי ותראה דמש״ה השמיטו רבינו משום דאין לאסור לערב בשמרים כשמדד אותם לבד כ״א ערבב לו שמרים דבחבית זו בזו וסתמא כפי׳ (דמר) [דהרמב״ם]:
אבל עירה כו׳ פי׳ מ״ש לא יערב היינו דוקא כשמוכר היין מדות מדות אבל אם מערה כל החבית לחביתו של לוקח שמודד לו כל היין שבחבית בזה נותן לו גם שמריו שהיה בתוכה:
המוכר לחבירו שמן מזוקק פי׳ שהתנה עמו שיתן לו שמן מזוקק אינו מקבל שמרים דכיון דהתנה עמו שיתן לו מזוקק בכללו נמי שלא יקבל שמרים משא״כ במכר לו שמן סתם דאף דאסור לערב השמרים ע״פ אוקימתא דרב פפא לר׳ יודא מ״מ בכלל המכירה הן ג״כ השמרים וצריך לקבל לוג ומחצה לק׳ לוגין ולפי דא״ל אי בעית לאערובי לא שרי לי לאערובי לך אי קיבולי לא מקבלת עלך חסרון השמרים זבין וזבין תגרא איקרי כלומר מה ארויח הרי השכר כלה בשמרים ועד״ר:
ומקבל עליו שמן עכור זהו פי׳ פקטים הנזכרת בגמרא הנ״ל:
בד״א כשנתן לו המעות בתשרי כן פי׳ הרמב״ם חילוק הנזכר בגמרא בין ניסן ותשרי לענין גודל וקוטן המדה בתשרי כיון שהשמנים עדיין עכורים ומלאים פקטים לכן המדה גדולה לעת ההיא ובניסן שהשמנים צלולים נותנים במדה קטנה ולהכי זה שנתן מעותיו בתשרי והיה ראוי לקבל מדה גדולה משמן עכור והוא לקח בניסן מדה גדולה משמן צלול לכן דין הוא שינכה לו הפקטים אבל אם לא לקח בניסן אלא מדה קטנה צלולה אינו מקבל שום פקטים לפי׳ שכך דין הוא שכל מדה קטנה תהיה צלולה לגמרי וק״ל:
ולקח השמן בניסן במדת תשרי כצ״ל וכן הוא במיימוני ולית שם לשני תיבות אלו דהיינו מקבל עליו מיהו אין צריך למחוק הספרים די״ל דה״ק אז מקבל עליו לוג ומחצה כיון שלוקח ממנו בניסן במדת תשרי שהיא גדולה וק״ל:
(יח) {יח} הקונה מחבירו חבית יין או של שמן וכו׳. חזר וכתב דין זה משום שמן לומר דכשם שהדין ביין בדבר זה כך הוא בשמן ועוד לפי שכתב כאן אפילו אם הוא מוכר בשעה שהוא צלול דהכי איתא בפ׳ המפקיד (בבא מציעא מ׳) גבי שמן וקאמר רבינו דה״ה גבי יין והדין הראשון הוא ס״פ הזהב גבי יין ולהכי פלגינהו רבינו לתרתי בבי אבל לדינא אין לחלק בין יין לשמן וכמ״ש הרא״ש במסקנת דבריו בפרק המפקיד ומביאו ב״י:
(יט) {יט} אבל אם מכר לו הרבה שמן ביחד ונותן לו מעט מעט וכו׳. משנה בפרק המפקיד מי שהפקיד שמן אצל חבירו וערבו עם שלו אם היה שמן מזוקק אינו מוציא לו שמרים ר׳ יודא פליג ואמר דמוציא לו שמרים וכשם שאמרו שמרים במפקיד כך אמרו במוכר שהמוכר שמן לחבירו ונותן לו מתוך חביותיו כשהוא מסתפק תמיד והוא מזוקק הרי הלוקח מקבל עליו לפחות לו לוג ומחצה מחמת שמרים למאה לוג ובגמרא פליג רב פפא אדאביי ומפרש לדברי חכמים מותר לערב שמרים פי׳ המוכר שמן לחבירו סתם בעת שהוא מזוקק ששקעו ושקטו שמריו מותר לו לערב ולבלבל השמרים המשוקעים שיחזרו ויתערבו ויצאו עם השמן בתוך המדה והיינו טעמא דלא מקבל דא״ל מדלא ערבת לי אחולי אחלת לי ולדברי ר׳ יודא אסור לערב שמרים שבחזקת מזוקק לקחו ממני וזה מקלקלו וה״ט דמקבל עליו לוקח לוג ומחצה שמרים בשלא ערבו ונתנו לו מזוקק דא״ל מוכר אי בעינא לערובי לא שרי לי לערובי לך קבולי נמי לא מקבלת עלך חסרון השמרים בתמיה אם כן מה אשתכר הרי השכר כלה בשמרים וכתב הרא״ש והלכה כרב פפא דבתראה הוא ומותר החנוני לערב ובלבל השמן וכו׳ עד אלמא אפי׳ בשעה שהשמן הוא מזוקק מותר לערב בו שמריו ולמכרו עם השמן עכ״ל והיינו משום דהלכה כחכמים לגבי ר׳ יודא ומותר לערב לכתחלה כשהוא מודד לו ואם לא ערבם תו לא מקבל לוג ומחצה למאה לוג דמדלא ערבו לו מחל לו וז״ש רבינו אבל אם מכר לו הרבה שמן ביחד וכו׳ דאע״פ דהיה יכול לערב לו השמרים כשמכרו לו מ״מ עכשיו שלא ערבם הרי מחל לו מיהו משמע מלשון רבינו שכתב אבל אם מכר לו הרבה שמן ביחד ונתן לו מעט מעט וכו׳ דהיינו דלקח ממנו להסתפק מעט מעט והשמן איננו בעין התם הוא דאינו מנכה לו בשביל השמרים אבל אם השמן הוא בעין ביד הלוקח לא הויא מחילה כיון שעדיין יכול לערב השמרים בשמן וכ״כ התוס׳ וז״ל (בד״ה לדברי חכמים) ולרב פפא דאמר דטעמייהו משום מחילה סבר דהשמן אינו בעין דאילו הוה בעין לא שייך ביה מחילה עכ״ל אלא דכתבו עוד אי נמי סבר דאע״פ שהוא בעין שייך ביה מחילה כיון דמדדו מזוקק עכ״ל אבל מדברי רבינו שדקדק לכתוב ונתן לו מעט מעט משמע שבא לומר דכיון דהסתפק ממנו מעט מעט ואינו בעין לפיכך הוי מחילה הא לאו הכי לא הוי מחילה וכשינויא קמא דתוס׳:
ומ״ש אבל מנכה לו בשביל הקמחים וכו׳. ברייתא ואוקימתא דגמרא בפ׳ המפקיד:
(כ) {כ} והרמב״ם כתב אסור לערב שמרים וכו׳. נראה דפוסק כסתם משנה דס״פ הזהב אין מערבין שמרי יין ביין אבל נותן לו את שמריו ותנא ביין וה״ה בשמן וכדמפרש לה רב יהודא דאסור לערב שמרים של חבית זו בחבית זו אפי׳ של אמש בשל היום ושל היום בשל אמש ולא מיבעיא שמרים ביין ובשמן אפילו כל שהוא דאסור אלא אפילו שמרים בשמרים אסור לערב דלא שרי אלא כדקתני סיפא דמתני׳ אבל נותן לו את שמריו פירוש דבמערה מכלי אל כלי נותן שמריו לתוכו וה״ה במוכר סתם בשעה שהוא צלול דלא יערב בשעת מדידה וימדוד הכל ביחד דזה נמי ודאי אסור וכדתנן אין מערבין שמרי יין ביין וה״ה בשמן ומתני׳ דהמפקיד דפליגי בה ר׳ יודא וחכמי׳ מפרש לה הרב במפרש ואומר שמן מזוקק אני מוכר לך והתם הוא דהלכה כחכמים דאינו מקבל עליו לוג ומחצה שמרי׳ למאה לוג כיון שפירש לו שמן מזוקק משמע דאין מקבל עליו שמרי׳ ופסק כאביי דלדברי חכמים אסור לערב שמרים וכסתם מתני׳ דס״פ הזהב אבל מכר לו שמן סתם אע״פ שמכר לו בעת שהוא מזוקק מודו רבנן שמקבל עליו לוג ומחצה לכל מאה לוג ואע״פ שכבר נתן לו מעט מעט ונתן לו הכל צלול ואינו בעין אפ״ה מנכה לו בשביל השמרים והשתא בהא פליגי דלהרא״ש אפי׳ אם מוכר לו בשעה שהוא צלול מותר למוכר לערבו כדי שיתערבו השמרים וימדוד הכל ביחד ולהרמב״ם אסור לערב השמרים אלא ימדוד לו הכל צלול. אידך להרא״ש אם מדד לו מעט מעט צלול ואינו בעין אין מנכה לו לוג ומחצה למאה לוג ולהרמב״ם כיון שמכר לו בסתם שלא פירש שיהא מזוקק מנכה לו לוג ומחצה לכל מאה לוג. אידך להרא״ש הא דמחלק תלמודא בין תשרי לניסן היינו בין שהקדים לו הדמים בתשרי מנכה לו בשביל הקמחים ובין שלא נתן לו הדמים עד ניסן דאין מנכה לו בשביל המקחים אבל להרמב״ם בהקדים לו המעות בתשרי אם מקבלו בניסן במדה הגדולה מנכה לו מן הקמחים אבל אם מקבלו במדת ניסן שהיא קטנה אינו מנכה לו בשביל הקמחים אלא בשביל השמרים בלבד לוג ומחצה לכל מאה לוג ודו״ק:
רמב״ם מכירה י״ח:ט׳-י׳, רמב״ם שאלה ופקדון ה׳:ה׳
(נ) ה) שם דף ט׳ משנה שם דף מ״א ע״א וכת״ק דר׳ יהודה וכאוקימת׳ דאביי שם ע״ב דאמר לדברי חכמים אסור לערב השמרי׳ ה״ה
(נא) ו) זה מתבאר שם במשנה ובגמ׳ ע״ב
(נב) ז) ברמב״ם איתא כשאר שמרים
(נג) ח) כ׳ ה״ה זה פי׳ פקטין האמור בגמ׳ שם ע״ב ורש״י ז״ל פי׳ פקטין פסולת גרעיני׳ הצפים על פני השמן
(נד) ט) אוקימתא דגמ׳ שם וכ׳ ה״ה ל׳ הגמ׳ וההלכות הא דיהיב ליה וכו׳ בניסן כמדה דתשרי וכו׳ ומתוך ל׳ המחבר נראה שהוא סובר שאין העדות שוות בשיעור ורש״י ז״ל פי׳ מדה שער הדמים ולא מדה ממש פי״ו ומנכה לו השמרים וכ״כ התוס׳ שם בד״ה לא אמרו וכו׳ וז״ל וכשמוכר שמן עכור נותן מאה לוגין שלמין עכור ומפסיד השמרים ע״י מה שמכר כשהוא עכור וכשמוכר מזוקק לא קרי הפסד לוקח אע״פ שהפסיד שמרים משום דב״ה ניחא ליה בציצא
(נה) י) כן כ׳ הרא״ש בפסקיו שם דהלכתא כרב פפא שם דבתראה הוא
(נו) כ) משנה וברייתא שם דף ס׳ ע״א וכדמפרש לה שם בגמ׳ וכ״כ הרמב״ם דהביאו המחבר לעיל סט״ו
(נז) ל) פירש״י כיון דשקיל מיני׳ בניסן כשער של ניסן ביוקר דדרך כל השמני׳ להיות מוזקקי׳ והלוקח סתם ומוכר סתם אינו מוכר אלא מזוקק וכ״כ הרא״ש שם
(כו) המוכר לחבירו שמן מזוקק – פי׳ שהתנה עמו ליתן לו השמן שקונה ממנו מזוקק ואי בעי לערב בשעת המדיד׳ לא היה לו רשות לערבו מ״ה גם א״צ לקבל עליו שמרים אבל אם לא התנה עמו שיתנהו לו מזוקק אלא קנה ממנו שמן סתם המדידה בכך וכך ואם היה רוצה המוכר היה מערבו בשעת המדיד׳ השתא דלא עירבו צריך לקבל עליו הלוקח שמרים כו׳ כן פי׳ הב״י לדברי הרמב״ם אבל לפי פירושו להרמב״ם הנ״ל אדרבה כל דיש לו רשות לערב ולא עירב אמרינן דמחיל ליה עד״ר גם כתבתי קצת מזה בסוף סי׳ זה:
(כז) ומקבל בשאר שמרים שמן עכור – כן הוא ג״כ ל׳ הרמב״ם בשאר בבי״ת והוא דחוק קצת ויש לפרשו הפי׳ בשאר ר״ל בהנשאר וכאלו אמר אחר שניכה לוג ומחצה מחמת שמרים מקבל עוד בהנשאר שמרים דשמן עכור:
(כח) כשנתן לו מעות בתשרי – פי׳ בתשרי הוא עת הבציר והשמן הוא עכור מ״ה מודדין במדה הגדולה כי הלוקח מקבל אז שמן כאשר הוא עכור וצפה למעלה ובתוכו כמה ערבוביות וקוראן הרמב״ם כאן שמן עכור והגמ׳ קוראן פקטין והטור ומור״ם בסמוך קוראן בל׳ קמחים ובניסן כבר נשקט ונשתקע השמן מכל הערבוביא שהיה בתוכה והוא צלול ומ״ה המדה אז היא קטנה ומ״ה קאמר שאם בא הלוקח בניסן ורוצה שימדוד לו המוכר במדה הגדולה של תשרי בעת שנתן לו מעות על השמן צריך לקבל עליו שמן עכור וק״ל:
(כט) וי״א דאינו מנכה לו השמרים כו׳ – כבר כתבתי טעמן ועד״ר שהארכתי בדברי פלוגתתן וכתבתי דלפי׳ הנ״ל שניהן ס״ל כאוקימתא דרב פפא שהיה בתראי דהרמב״ם פסק כר׳ יודא והרא״ש כחכמים וכתבתי טעם דהרמב״ם למה פסק כר׳ יודא ולפי׳ ב״י הנ״ל הרמב״ם פסק כאוקימתא קמא וכחכמי׳ ושני פירושי׳ הנ״ל דקדקתי מדבריהמ״מ שכתבן זה אחר זה רק שדבריו מעורבבים וביארתהן בס״ד בדרישה ע״ש ודו״ק:
(ל) אלא דמותר לערב כו׳ – ל׳ אלא קצת הוא דחוק דהא טעמן דאין מנכין לו הוא משום דמותר לערב ומדלא עירב אמרי׳ דאחולי אחיל אלא משום דמור״ם כ׳ דין בקיצור ולא נחית לכתוב טעמו מ״ה כ׳ ל׳ אלא וק״ל:
(יב) בשאר – יש לפרש דר״ל בהנשאר וכאילו אמר אחר שניכה לוג ומחצה מחמת שמרים מקבל עוד בהנשאר שמרים דשמן עכור. שם:
(ו) (ליקוט) המוכר – פ׳ דלא כר״י אלא דמפ׳ דר״י קא׳ במוכר בתורת מזוקק ובהא פליגי וז״ש מכר לו שמן כו׳ אבל רש״י שם ד״ה אף המוכר כו׳ פי׳ אפי׳ במוכר סתם ע״ש וז״ש בהג״ה וי״א כו׳ ומחולקים ש״ע והג״ה א׳ בפי׳ מש״ש לערב שמרים ב׳ אם הלכה כאביי או כר״פ ג׳ בפי׳ דר״י במתני׳ ד׳ בפי׳ דפקטין ה׳ בפי׳ מש״ש כי מדה דתשרי כו׳ ו׳ דהטור והרב כ׳ אפי׳ במוכר שמן מזוקק דאינו מנכה לו שמרים אפ״ה מנכה פקטין אבל הרמב״ם וש״ע כ׳ דוקא במוכר לו שמן סתם וכ״כ רש״י שם ד״ה לוקח מקבל כו׳ אלא שרש״י מפ׳ מעורב עם הפקטין למכור ביחד ועתוס׳ שם ד״ה לא כו׳ ואף דבב׳ חילוקים הראשונים אין נ״מ לכאורה דמתני׳ היא ביין דמותר לערב שמריו מ״מ יש לחלק בין יין לשמן וערא״ש שם ואם יש לחלק כו׳ ואף שהרא״ש מסתפק נראה שודאי יש לחלק מדשקלא וטריא בגמ׳ כאן ולא הביאו המתני׳ דשם וכ״כ הרמב״ם וש״ע בסט״ו ביין ולא כ׳ כאן בשמן וכ״כ ב״ח (ע״כ):
(ז) אלא דמותר כו׳ – כאוקימתא דר״פ שם ועבה״ג:
(ח) רק בשביל כו׳ – כפירש״י מ״ש פקטים:
(ט) בד״א כו׳ – כפירש״י שם:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144